Nové srdeční pumpy už zachránily desítky životů. Používají je v IKEMu

Pan Václav byl až donedávna zdravý člověk, který rád jezdil na kole. Právě při tomto koníčku ale začaly jeho problémy. Jel se s kamarády projet v den, kdy ho trápilo běžné nachlazení, rýma a kašel, zkrátka nic, čemu by přikládal velkou váhu. Po týdnu už ale ležel v bezvědomí v sanitce.

"Jednalo se o myokardiditu, zánětu svalu, který bývá po přechozené chřipce i u zcela zdravých jedinců. Přijel v kritickém stavu, kdy jeho srdce selhávalo," popisuje jeho stav přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivan Netuka.

Lékaři tak museli rychle jednat. Využili unikátní technologii, která dokáže pacientovi zachránit život, aniž by musel podstoupit transplantaci. "Probudili mě po čtyřech dnech na JIP s tím, že jsem měl voperovanou impelu, což je náhrada za srdce," vzpomíná pan Václav.

[chooze:article;value:569665]

"Jedná se o pumpu, která se s pomocí malého řezu, který provádíme pod pravou klíční kostí, zavádí přímo do levé komory srdeční. Nejčastěji je pro pacienty, kteří prodělali akutní infarkt myokardu, ale máme stále více pacientů, kteří prodělali zánět srdečního svalu," tvrdí Netuka.

Pacient může mít čerpadlo klidně až 50 dnů. Srdce se zatím zotaví a odpočine si. Po vytáhnutí pumpy pak dokáže zase pracovat. "Největší výhodou je, že jde o miniaturní čerpadlo, které dokáže přečerpat všechnu krev, které zajistí prokrvení orgánu, když jeho srdce selhává," vyzdvihuje jeho přednosti přednosta kliniky.

Lékaři z IKEMu během jednoho roku zachránili 50 pacientů, kteří po zákroku zamířili na jednotku intenzivní péče. Tam strávil 3 týdny i pan Václav. Z nemocnice už ho ale pustili a teď se cítí dobře. Každý den je to podle jeho slov lepší a lepší.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.