Nově zvolený slovenský prezident se dočkal řady gratulací i z Česka

Radost z volby Petera Pellegriniho vyjádřili bývalí čeští prezidenti Miloš Zeman i Václav Klaus. Novému slovenskému prezidentovi gratuloval i jeho český protějšek Petr Pavel a řada další vládních představitelů.

"Je to jejich rozhodnutí a nám nezbývá než ho respektovat a poblahopřát vítězi voleb. A vyjádřit naději, že Peter Pellegrini naváže na vynikající vztahy, které byly se Zuzanou Čaputovou," komentuje výsledky slovenských prezidentských voleb Petr Pavel.

[chooze:article;value:549836]

​"Věřím, že budeme nadále co nejlépe rozvíjet výborné a hluboké vztahy mezi Českou republikou a Slovenskem," reaguje český premiér Petr Fiala (ODS). "Pevně doufám, že naše vztahy budou nadále kvalitní, ale je jasné, že na té nejzásadnější otázce, a to jakou hrozbu pro nás představuje ruský režim, se neshodneme," uvádí předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).   

"Slováky jsme ústy naší vlády upozornili, že považujeme za nebezpečné, jak si zahrávají ze zahraničněpolitickou situací. Tuhle zprávu budeme muset bohužel nejspíš opakovat," neskrývá obavy poslankyně Olga Richterová (Piráti).

Do zástupu gratulantů se ale přidali i bývalý čeští prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus či expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. "Slováci si vybrali dobře, budou mít hrdého prezidenta, který vždy bude ve světě hájit jejich zájmy a bude stát za všemi občany. Věřím, že se Peter zasadí i o zlepšení vztahů mezi Českem a Slovenskem," prohlásil šéf ANO.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.