Novela chce omezit počet odkladů školní docházky, změnit se má i hodnocení žáků

Rapidní snížení počtu odkladů povinné školní docházky – s tím počítá návrh novely školského zákona. Ta zpřísňuje podmínky, za kterých děti smí zůstat déle v mateřské škole. "My se chceme posunout situaci podobné v jiných evropských zemích, že ten důvod odkladu je založen na nějaké skutečné diagnostické potřebě," řekl náměstek ministra školství školství Jiří Nantl.

"Aspirace máme dostat se na 5 % z nějakých 23 % a důležité je, že to hlavní slovo tady bude mít odborník. Rodič si zváží, zažádá o odklad a tu žádost bude posuzovat specialista nebo klinický psycholog," řekla poslankyně ODS Renáta Zajíčková.

[chooze:article;value:570078]

​"Pokud odborníci, klinický psycholog apod. seznají, že z vážných zdravotních důvodů to dítě potřebuje odklad, tak odklady budou fungovat," domnívá se poslanec Zdeněk Kettner z SPD. "Komplikuje se to i v těch nižších stupních, mateřské školy a tak, protože tam na ně nemají dostatek míst, prostoru, a já myslím, že to jde správným směrem," nechal se slyšet poslanec ANO Karel Havlíček.

Změny v posuzování odkladů by podle návrhu, za kterým stojí vládní i opoziční poslanci, měly platit už od příštího školního roku 2025/26. Kromě odkladů novela počítá také se zrušením přípravných tříd základních škol, které kvůli minimu dětí s odkladem nebudou potřeba. Novela také omezuje opakování první a druhé třídy. "Děti v první a druhé třídě nebudou opakovat ročník ani v případě, že nebude prokazovat dostatečné vědomosti," poznamenala poslankyně Zajíčková. 

"Ty děti v základní škole mají nakonec devět let, aby zvládly základní školu, což je víc než desetina života. Není důvod se toho bát a dělat odklady na začátku," dodal náměstek Nantl.

Změnit by se mělo také hodnocení žáků, kteří by v prvních dvou ročnících neměli být hodnoceni známkami, ale pouze slovně. Tento způsob už ale nyní využívá řada škol.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.