Novela znemožní prodej kotlů na uhlí. Chceme čistší ovzduší, řekl ministr Hladík

Novelu zákona o ochraně ovzduší poslalo do připomínkového řízení ministerstvo životního prostředí. Ta výrazně zasáhne do způsobu, jakým si lidé doma topí. Konkrétně do prodeje kotlů spalujících uhlí.

Jak totiž vychází z novely, už od začátku roku 2025 chce ministerstvo zakázat prodej kotlů, které spalují pevná fosilní paliva, jako je například hnědé a černé uhlí nebo koks. Obchodníci budou mít možnost po tomto datu ještě doprodat své zásoby. O novele jako první informoval portál Novinky.

Uhlí v Česku stále patří k nejpopulárnějším způsobům topení, zejména kvůli své cenové dostupnosti. Topí jím pořád statisíce domácností. I proto nechává ministerstvo navzdory zákazu, který má pomoci čistému ovzduší a naplnění klimatických cílů Česka, lidem dostatečný čas se na změnu připravit.

[chooze:article;value:490905]

Topit uhlím budou lidé moci i po roce 2025. "Ten návrh v žádném případě nezakazuje lidem uhelné kotle používat. Je tu však diskuze na téma, do jaké míry je vhodné, abychom pořizovali nové kotle na uhlí. Vláda dokázala zajistit dostatečné množství zemního plynu, a to i do budoucna," upozornil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Legální bude i zakoupení kotle v zahraničí, podle očekávání ministerstva však mohou mít Češi potíže se zajištěním ověřeného zapojení kotle. Uhlí má ovšem citelně podražit v roce 2027, kdy se na domácnosti vypouštějící velké množství oxidu uhličitého začnou vztahovat emisní povolenky.

Ministerstvo však doufá, že se Češi přikloní k ekologičtějším alternativám, které podporuje i dotacemi v rámci programu Nová zelená úsporám. "Každý, kdo si chce vyměnit starý uhelný kotel, může díky Nové zelené úsporám získat výraznou dotaci na nové tepelné čerpadlo nebo na zdroj na biomasu včetně zdroje na kusové dřevo," řekl Hladík.

Hlavní motivací je pro ministerstvo zlepšení stavu ovzduší. "Když se podíváme na data ČHMÚ, tak jen za poslední rok byly na 38 procentech území překročeny emisní limity benzo(a)pyrenu v ovzduší, a to hlavně v Moravskoslezském kraji a na místech, kde se hodně topí uhlím," upozornil Hladík.

Vysoká míra škodlivin ve vzduchu je i příčinou předčasných úmrtí. "Je alarmující, že v Česku jsou stále lidé, kteří umírají dříve kvůli onemocněním způsobeným znečištěným ovzduším. A to i přesto, že situace je výrazně lepší než před dvaceti lety," pronesl Hladík.

[chooze:article;value:501264]

Novela je v současnosti v připomínkovém řízení. Musí ji tak ještě schválit vláda, parlament i prezident. Kromě zákazu prodeje kotlů na pevná fosilní paliva upravuje také pravomoci obcí při smogové situaci. Radnice tak budou moci vyhláškou omezit či zakázat například spalování na otevřeném ohni.

Obcím by novela také dala možnost řešit problémy s auty a jejich porouchanými výfuky, které vypouští přehnané množství škodlivin. "Chceme, aby každá obec dostala pravomoc kontrolovat výfuky aut, což zatím může dělat jen státní policie," vysvětlil Hladík. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.