Novinka potěší majitele bytů. Bytovkám ERÚ zjednodušil pravidla pro soláry

Nynější zákon, který zahrnuje sdílení společně vyrobené elektřiny v bytových domech, není příliš vstřícný, pokud si sdružení vlastníků jednotek chce například na střeše postavit solární panely a využívat je jako zdroj energie pro byty.

"Energetický zákon ani jiný právní předpis neumožňoval sdílení společně vyrobené elektřiny mezi jednotlivými domácnostmi. V některých bytových domech sice problém obcházeli např. slučováním odběrných míst do jediného odběrného místa, ale před takovým postupem ERÚ několikrát varoval," informoval Energetický regulační úřad (ERÚ).

Jde totiž o to, že podle zákona jsou odběratelé svázaní s odběrným místem. Pokud spotřebitel nemá samostatné odběrné místo, pro systém neexistuje. Jelikož jsou všechny byty zapsané pod jediné odběrné místo, nemůže si pak vybrat vlastního dodavatele.

[chooze:article;value:477607]

Vznikla však nová vyhláška, která má účinnost od 1. ledna 2023. "Tyto komplikace byly důvodem, proč decentrální zdroje v podmínkách bytových domů dosud fungovaly jen zřídka – na rozdíl od rodinných domů, kde vidíme rozvoj domácích elektráren nejen v posledním roce. Novelizovaná vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou je naším legislativním příspěvkem ke komunitní energetice. Nově otevírá možnosti k většímu využití fotovoltaiky i pro stavební bytová družstva či společenství vlastníků bytových jednotek," řekl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Díky vyhlášce bude možné mít zřízené vůdčí odběrné místo, na které bude napojený společný zdroj, tedy například fotovoltaika na střeše. Zároveň ale budou mít jednotlivé byty svá odběrná místa, takže pokud někdo nebude chtít odebírat ze společného zdroje, tak se nemusí účastnit a může si zařídit vlastního odběratele.

[chooze:article;value:477351]

​"Pokud si lidé v bytovém domě instalaci společného zdroje schválí, zvolí si účastníci projektu tzv. alokační klíč. Podle toho se bude rozdělovat společně vyrobená elektřina mezi jednotlivé domácnosti. Bude také potřeba instalovat nové elektroměry vyššího typu měření (typ B). Jejich instalace je běžně zpoplatněna, ERÚ se však dohodl s distributory, že v těchto případech budou nová měřidla instalována zdarma," doplnil ERÚ.

Podle Unie komunitní energetiky je nyní ještě důležité schválit novelu, která má zvednout limit instalovaného výkonu k získání licence na výrobu elektřiny. Prozatím je možné mít instalovaný výkon do 10 kW, aniž by bylo potřeba mít licenci, novela má limit zvýšit na 50 kW. Další novela by pak řešila komunitní energetiku, kde by společný zdroj mohlo sdílet více bytových domů najednou.

Do solárních panelů investují i české obce. Podívejte se na říjnovou reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.