O veřejné lázně v Karlových varech mají zájem dva kupci. Místním se prodej nelíbí

Alžbětiny lázně neboli Lázně V., jsou poslední veřejné v Karlových Varech. Tedy takové, kam mohou lidé na procedury přijít, i když nejsou hotelovými hosty. Památkově chráněný objekt je dlouhodobě ve ztrátě, a navíc potřebuje rekonstrukci za zhruba miliardu korun.

Město je chtělo původně pronajmout, překážkou jsou ale vysoké investice. Řešením by proto mohl být prodej budovy. O Alžbětiny lázně mají zájem dva potenciální kupci – hotelový řetězec Hilton a místní Grandhotel Pupp. Oba ale mají s lázněmi odlišné plány.

"V našich zařízeních neprovozujeme lázeňství, tak bychom ho rádi dali do tohoto veřejného prostoru. Opravili bychom Alžbětiny lázně a provozovali je jak pro návštěvníky Karlových Varů, tak i pro místní Karlovaráky a široké okolí," sdělil ředitel Grandhotelu Pup Jindřich Krausz.

[chooze:article;value:561281]

Hilton by tam chtěl mít hotel se 160 pokoji. Radnice chtěla znát názor místních, a tak zorganizovala besedu. "I my zastupitelé potřebujeme od veřejnosti zpětnou vazbu, aby nám i oni řekli, jaký na to mají názor," sdělil náměstek primátorky Miroslav Vaněk (Karlovaráci).

"Je to poslední veřejný lázeňský dům a já tam chodím na rehabilitace roky. A hrozně mi záleží na tom, aby zůstaly otevřené," řekl pravidelný návštěvník lázní. "Záleží mi na tom, aby poslední lázně, do kterých chodím celý život, zůstaly Varům, a ne někomu jinému," pronesla další.

"Je to tu krásné, je tu super atmosféra, lidé jsou tu příjemní, takže byla by škoda, kdyby se s tím něco stalo," okomentoval situaci přímo z bazénu plavec. "Alžbětinky jsou součástí Karlových Varů. Co my jsme byly děti, tak jsme sem chodívaly na plavání," zavzpomínala další plavkyně.

Ani zaměstnancům lázní se myšlenka prodeje nelíbí. Třeba masérce Blance Blažkové, která tam pracuje už 32 let. "Bylo by mi neskutečně líto kdyby to přišlo do cizích rukou. Měla se zrušit ambulantní lázeňská léčba, kterou využívá většina Varáků," povzdechla si masérka.

O tom, jaké řešení nakonec město zvolí, by mělo být jasno do začátku příštího roku. Úterní diskuse s občany má mít podle radnice na rozhodnutí zásadní vliv.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.