Obaly od žiletek i staré pexeso. Poklady po babičce prodáte za desetitisíce

Vyřizování movitostí v pozůstalosti či vyklízené půdy nebo sklepa je noční můrou mnoha lidí. Mnohé předměty pak končí na skládkách. Přitom jak se ukazuje na různých dražebních portálech, některé z nich mohou mít velkou cenu.

Rakousko-uherský jízdní řád z roku 1916 se loni v květnu na Aukru prodal za 39 tisíc korun. Už na první pohled bylo vidět, že ani zdaleka není v "topovém" stavu.

Filmy o náčelníkovi Apačů Vinnetouovi s Pierrem Bricem a Lexem Barkerem se u nás stále těší velké oblibě. Staré nerozstříhané pexeso s Old Shatterhandem, Ribannou, Nšo-či a dalšími postavami se v červnu 2022 prodalo za 33 766 korun.

[chooze:article;value:564898]

​Mnohé lidi by nenapadlo schovávat obaly od žiletek. Jedna taková sbírka se ale před dvěma lety v dubnu prodala za 33 656 korun. Podobně není moc cestujících, kteří by si schovávali jízdenky. Sbírka starých jízdenek od Českých drah se letos v únoru prodala za 20 279 korun.

Staré kartáčkové kalendáře, plechovky od automobilového oleje či několik kartonů cigaret Start. To všechno jsou položky, které na Aukru vynesly více než 15 tisíc korun. Sběratele zajímají i staré hračky, dokonce i ty, které nejsou v nejlepším stavu.

Na předměty prodané v aukcích na Aukru se můžete podívat níže:

[chooze:gallery;value:36867]

​Že je o podobné sbírky a předměty zájem, dokládá i Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ten prodává jak nemovitosti, tak movitosti. "Úřadu připadají, nejčastěji po majitelích bez dědiců, i různé netradiční předměty. V případě jejich prodeje prostřednictvím elektronických aukcí na webových stránkách pak dlouhodobě zaznamenáváme velký zájem veřejnosti," uvedla mluvčí úřadu Michaela Tesařová.

Před třemi lety se prodaly v aukci ÚZSVM etikety ze zápalkových krabiček za 810 korun, další podobná sbírka se tehdy prodala za 916 korun. Balíček suvenýrů ze Spojených států si nový majitel může už dva roky užívat za 1 600 korun.

Třeba gramofonové desky s hity Karla Gotta, Václava Neckáře či Heleny Vondráčkové se letos v březnu prodaly za 9 552 korun po 58 příhozech.

Jak dopadly dražby u ÚZSVM, se můžete podívat níže:

[chooze:gallery;value:36868]

Vzácný český dukát se letos vydražil za 16,3 milionu korun. Podívejte se na záznam z aukce:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.