Obchodníci v Krumlově odmítají platby kartou. Není to povinnost, tvrdí inspekce

Poplatky bankám nebo neznalost, tím vším se obhajují krumlovští obchodníci, u kterých chybí platební terminály. Většina lidí přitom preferuje platby kartou a očekává, že v turistických městech takové placení nebude problémem.

"Většinou platím hodinkami, takže vůbec nemusím sahat do peněženky," uvedl jeden z oslovených. "Chápu obchodníky, když chtějí brát pouze hotovost. Ale myslím si, že jsou sami proti sobě. Protože lidi chtějí platit kartou a budou chtít platit kartou," myslí si další.

[chooze:article;value:512815]

Otázkou zůstává, jestli podnikatelé skutečně přiznávají všechny přijaté platby. "Podnikatel má povinnost vždycky přijmout hotovost, nemá povinnost přijmout platbu kartou. Pokud se podnikatel rozhodne přijmout platby kartou, je to jeho rozhodnutí," sdělil mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich.

Podnikatele by měl kontrolovat finanční úřad, ten ale žádné speciální kontroly neplánuje. "Tím cílem není, řekněme, nějak plošně naskakovat na mediální ohlasy a tak dále, ale spíše detailně pracovat s těmi daty a cílit ty kontroly tam, kde reálně vidíme nějaké problematické chování," uvedl Tomáš Weiss z Generálního finančního ředitelství.

Paradoxně i na úřadě, který vybírá pro stát peníze, není možné uhradit náklady za poskytování informací platební kartou. Na generálním ředitelství Finanční správy můžete platit za tuto službu pouze hotově nebo bankovním převodem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.