Obětí zemětřesení v Turecku stále přibývá. Do pomoci se zapojili i záchranáři z Česka

Počet obětí pondělních zemětřesení překročil hranici 5000. Přes tři tisíce mrtvých a necelých 20 tisíc zraněných hlásí Turecko. Z trosek se podařilo vyprostit na osm tisíc živých lidí. V Sýrii zahynulo zatím přes 1 400 lidí. Podle odhadů Světové zdravotnické organizace bude konečné číslo v obou zemích osminásobné, uvedla BBC.

Záchranné práce komplikují zima, déšť a sníh. Lidé strávili noc venku, zahřívali se u ohňů. Do některých míst se záchranáři ještě nedostali. Například v provincii Hatay lidé pod troskami volali o pomoc, ale nikdo je nemohl vyslyšet. Zřícených budov jsou tisíce, postižená oblast rozsáhlá. Otřesy poškodily silnice, mosty, tři letiště, nejde elektřina.

[chooze:article;value:488583]

Země se v Turecku stále třese. Tato zemětřesení představují hrozbu nejen pro obyvatele Turecka a Sýrie, ale také pro záchranáře. Většinou jde o otřesy o síle přibližně 4 magnitudo. Dochází k nim jak na jihu u Antakye, tak více na severovýchod u města Elbistan, u nějž se nacházelo epicentrum druhého ze dvou velmi silných pondělních otřesů.

Na pomoc se sjíždějí záchranné týmy z celého světa. Podle turecké Agentury pro mimořádné události tam zamířilo více než 2 600 záchranářů z 65 zemí. Mezi prvními dorazily v pondělí večer do Adany dva letecké speciály s 69členným týmem českých hasičů a potřebným vybavením. Tým počítá se zapojením do práce hned v úterý ráno. Jeho úkolem bude vyhledávat přeživší v troskách.

[chooze:article;value:488605]

České hasiče a jejich vybavení přepravila v úterý ráno turecká armáda letadly z Adany do těžce zasaženého Adiymanu. "Adiyman je velmi postižený, asi 30 % domů je tam poškozených. Jsme první zahraniční tým, který tam je, " řekl TN live mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Největší nebezpečí pro záchranáře podle Kafky představují právě pozdější doprovodné otřesy, které můžou narušit statiku už tak poškozených budov. Podstatný je pro záchranáře také čas. "Po 48 hodinách po zavalení rapidně klesá možnost na úspěšnou záchranu," dodává Kafka s tím, že studené počasí toto časové okno pro záchranu ještě zmenšuje.

Vybavení i mandát má český USAR tým na 10 dní. Po uplynutí této doby by se měli hasiči vrátit zpět na území České republiky. 

Tragédie historických rozměrů. Turecko a Sýrii zasáhla série zemětřesení:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.