Obezitou trpí každé páté dítě. Podle expertů mají až zoufale málo pohybu

Ještě před 30 lety měly podle studií děti čtyři hodiny pohybu denně, aktuálně to jsou v průměru dvě hodiny týdně. Tehdy byly obézní tři děti ze sta, teď je to šestkrát tolik. "Ve věkové kategorii u chlapců 11 až 13 let je výskyt nadváhy a obezity dohromady 37 procent a u dívek 28 až 30 procent," uvedl odborník na výživu Pavel Suchánek.

Namísto chůze se děti do školy vozí autem. Sportovní kroužky vyměnily za počítače a více než polovina z těch, kteří byli aktivní, se sportem skončili během covidu. "Občas zabloudí jedinci, ze kterých jsem zděšen. Měl jsem tu 12letého kluka, nebyl schopný stát na jedné noze, z kotoulu se zřítil," popsal rehabilitační a sportovní lékař Tomáš Vrbica.

[chooze:article;value:495891]

​"Dochází k asymetrickému vývoji kostry, špatnému posturálnímu vývoji, špatným návykům, ty děti brzy začínají mít bolesti," uvedl fyzioterapeut Zdeněk Mikan. Je to začarovaný kruh, čím tlustší dítě, tím méně se mu chce hýbat, a když se k tomu přidá nezdravá strava, na civilizační choroby je zaděláno.

Obezita pak často souvisí například s infarktem, kornatěním tepen, cukrovkou druhého typu, nádorovými onemocněními či ischemickou chorobou srdeční. "Až 85 procent úmrtí je v současnosti nějakým způsobem ovlivněno výživou," dodal Suchánek.

Smažená jídla, strava z rychlého občerstvení, slazené nápoje a nedostatek ovoce a zeleniny. Zásadní chyby, které zvyšování váhy výrazně podporují. Doufat, že ze špatných stravovacích návyků nebo nadváhy dítě vyroste, je zásadní chybou. Asi 80 procent z nich si problémy s hmotností přenáší i do dospělého života.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.