Objevil jsem Daru a Gottovi hrozil prstem, přiznal známý hitmaker Zmožek

K tomu, aby se stal zpěvák nebo zpěvačka slavným, je potřeba nejen hlas, ale také někdo, kdo napíše hity. Jedním z takových hudebních skladatelů u nás je Jiří Zmožek. Jeho písničky bořily hitparády a zpívali je zpěváci jako Karel Gott, Hana Zagorová nebo Marie Rottrová. 

Dokázal psát pop, dechovku i rock. Hitmaker se význačně podepsal i na kariéře Dary Rolins. "Objevil jsem ji tím, že jsem jezdil každý měsíc na Slovensko a dělal jsem tam svůj pořad v rozhlase. Poprvé jsem tam slyšel Darinku zpívat ve 12 letech a byl jsem ohromený," nastínil začátky spolupráce s Darou Zmožek.

Jeho nápad spolupráce s Karlem Gottem byl zlomový a mladinká Darinka si díky němu našla cestu do srdcí posluchačů nejen v Česku a na Slovensku. "Přišla za mnou paní, která chtěla, abych pro ni napsal písničku. Vešla do obýváku, tam si sedla na křeslo. Já jsem jí řekl, že uděláme duet s Gottem. Ona spadla z křesla," popsal skladatel. 

[chooze:article;value:536247]

​A tak přišly Zvonky štěstí. O přízeň Gotta musel ale skladatel zabojovat. "Já si sednu vedle Karla, on sedí za volantem a já začnu zpívat začátek písně Zvonky štěstí. On zbystřil a otočil a se a řekl: 'Dobrý, člověče, fakt dobrý.' A já říkám, Karle, a teď ona," řekl Zmožek s tím, že Gottovi zazpíval Dařinu část.

Jenže Karlovi se moc nelíbilo, jak dlouho by měla Dara zpívat. "Tak jsem mu říkal: 'Ale, Karle, to je duet. Budete se střídat. Ona zazpívá Zpievanie a, Karle, ty budeš zpívat Zpívání a tak dále.' A on mi řekl: 'Snad si nemyslíš, že jí budu odpovídat,'" vzpomínal se smíchem Zmožek.

Zvonky štěstí byl hit nejen u nás, pod názvem Fang das Licht píseň zabodovala i v německy mluvících zemích. "V Rakousku se to hrálo na deseti stanicích na prvním místě a to vypadalo tak srandovně, protože po tom byl druhý Elton John," popsal skladatel.

[chooze:article;value:465118]

​Své písně musel ale prosazovat. "Ty písničky jsem musel pořád probojovávat. Nebylo to tak, že mi skočili kolem krku a říkali, jak jsou šťastní, že jsem jim to napsal," řekl hitmaker s tím, že kvůli skladbě, kterou napsal, jednou hrozil dokonce Karlu Gottovi prstem.

"Měl jsem pro něj připravené demo Tam u nebeských bran, ale nemělo to text. Já mu to hraju a on sedí, má sluchátka a vždycky řekne, že to někam uhýbá.  A já, jak jsem to nevydržel, tak jsem vyskočil z křesla, ukázal jsem na něj prstem a řekl jsem mu: 'Pane Gott, pamatujte si, to bude velký hit a je jedno, jestli to budete zpívat vy nebo ne.' Pak to teda nazpíval Michal Tučný," popsal dnes už úsměvnou historku Zmožek.

V roce 1994 vydavatelství Carmen, které skladatel založil, zkrachovalo, rozpadlo mu se manželství a ke všemu onemocněl. Přivedlo ho to k víře a lásce k Bohu. To se projevilo i v tvorbě křesťanských písníček. Dnes žije 80letý skladatel spokojeným životem a má velké plány. Se svou dcerou připravuje knihu o svém životě a hlavně se těší v únoru na fanoušky v Lucerně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.