Osm měsíců bez dávek. Málem jsem skončil na ulici, líčí invalida pan Ivan

"Chtěli jsme dát klientům nástroj, který umožní, že tu žádost vyřídíte z gauče z obýváku a nemusíte na ten úřad," řekl vrchní ředitel sekce IT na ministerstvu práce a sociálních věcí Karel Trpkoš.

Aplikace Jenda měla podle ministerstva práce a sociálních věcí vyřizování žádostí o sociální dávky urychlit a usnadnit. Realita je ale jiná. Na vyplacení podpory čekají tisíce zoufalých žadatelů i několik měsíců.

"Vy tam nahrajete to, co po vás aplikace chce, a teď se to dostane na příslušný úřad práce a tam to úředník vyhodnotí.  To je taky proces, na který oni mají 30 dní. A pak zjistíte, že vám tam něco chybí," okomentovala sociální pracovnice Azylového domu svaté Terezie Hana Štěpánová.

[chooze:article;value:549805]

​"Někde to je v řádech týdnů nebo měsíc na vyřízení žádosti a měsíc na vyplacení a vejdeme se do limitu. Ale stává se to často. Mám i pána, který čekal sedm měsíců na dávky hmotné nouze," uvedla sociální pracovnice nízkoprahového denního centra sv. Terezie Lucie Pavlovcová.

"Jsou lidi, řekněme méně technicky zdatní, kteří si neporadí s takovou aplikací. Prvopočátek je, že si uděláte přístupová hesla přes ID, bankovnictví, identitu, a tak to většina našich klientů nezvládá," dodala Štěpánová.

To je případ i pana Ivana, který žádost o příspěvek na bydlení podával osobně na úřadu. Vzhledem k tomu, že neměl napracovaný dostatečný počet let a dostal se do invalidního důchodu, jeho příjem dnes činí sedm a půl tisíce měsíčně. Z toho ubytovnu ani jídlo není schopen zaplatit. O příspěvek na bydlení zažádal loni v létě. Po podání žádosti se dva měsíce nic nedělo. Na úřadu telefon nezvedali a on se tak se na pobočku musel znovu vydat osobně.

[chooze:article;value:543337]

​"Oni mi řekli, že jsem tam nic nedal," řekl. Nezbylo mu nic jiného než žádost podat znovu. Úřad práce pro Prahu 9 podle pana Ivana opět nekonal. "Tak jsem se obrátil na paní advokátku, která se tomu nedivila a řekla, že nejsem jediný, kdo má tyto problémy s úřadem na Praze 9," dodal. Na příspěvek na bydlení pan Ivan nakonec čekal osm měsíců. Peněz se dočkal až začátkem tohoto týdne.

"22 procent obyvatel, což je 2,2 milionu lidí, zažívá problémy s úhradou nájmů, bydlení a nákladů na běžný život. Moji kolegové často pracují s klienty a jsou v běžné praxi a stále referují, že máme nárůst chudoby u té nízkopříjmové skupiny," uvedl manažerka pro sociální oblast Iva Kuchařová.

Problém s dobou vyplácení dávek se podle ministerstva práce a sociálních věcí zlepšil. Oproti roku 2022 se čekací doba na vyplacení zkrátila o zhruba 50 procent. Problém není v aplikaci Jenda. Problémem je v nedostatku lidí, kteří by žádosti zpracovávali a vyřizovali. Nejhorší situace je v hlavním městě.

[chooze:article;value:537890]

​"Evidujeme navýšení počtu vyplacení dávek v Praze o jednu třetinu. Počet zaměstnanců na našich pobočkách se mírně snížil, což má za následek přetížení pražských poboček. Tomu by mělo pomoci naše detašované pracoviště v Příbrami, které jsme otevřeli toto pondělí. V dnešní době tam pracuje 20 kolegů, kteří pomáhají vyřídit pražské dávky podané přes aplikaci Jenda. My bychom rádi, aby co největší množství žádostí bylo zpracováno v té 30denní lhůtě," uvádí tiskový mluvčí úřadu práce Martin Bušl.

Úřad práce věří, že hlavně v Praze se situace stabilizuje do konce tohoto roku. Problém se zpožďováním dávek trvá už více než rok. Žadatelé tak mohou jen doufat, že dlouhodobý personální problém na úřadech práce konečně začne někdo systematicky řešit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.