Oblíbený slovenský komik překvapil. Přiznal, že žije se dvěma ženami

Polyamorie je mezi lidmi stále více rozšířená a často o ní mluví i známé tváře. Nyní se k ní veřejně přihlásil i stand-up komik ze Slovenska Matej Makovický, známý například ze skupiny Silné řeči. Polyamorní způsob života vede už pět let, řekl v rozhovoru pro televizi Markíza.

Makovický má k tématu blízko i proto, že vystudoval sociologii. Popisuje, že polyamorie je docela široký pojem a nemá jednotnou definici. Každý si ji může vysvětlit po svém. Polyamorii přirovnává například k rozkvětu LGBTI+ komunity. Jde podle něj o určité vlny, které jednoduše přijdou a proniknou mezi lidi. "Ono to přijde, ať chceme, nebo ne. Myslím si, že polyamorie bude sílit," uvedl.

"Máme mnoho stránek, zálib a aspektů. Považuji za nepravděpodobné, že jedna osoba obsáhne všechny mé touhy," vysvětlil důvod, proč je ve vztahu se dvěma ženami.

Tradiční vztahy ale komik nepovažuje za nefunkční. Někomu podle něj určitě mohou vyhovovat, a to i z dlouhodobého hlediska. Podle Makovického je však takových lidí méně, než si myslíme.

Dříve ovšem i on žil v klasickém vztahu. "Zpětně zjišťuji, že mi nevyhovovalo to, že jsem neměl větší svobodu. Všechno, co jsem chtěl dělat, jsem musel filtrovat přes ten vztah. Tím nenarážím na sexuální věci nebo něco podobného," vzpomíná komik.

[chooze:article;value:541002]

​Zlom v jeho životě nastal před pěti lety, kdy poznal jednu ze svých nynějších partnerek. Ta už v té době fungovala v polyamorních vztazích. "Najednou jsem zjistil, že je to pro mě naprosto v pořádku. Nejenže mi to nevadilo, dokonce to bylo pro mě příjemné. Sedělo mi to víc než kterýkoli jiný vztah z minulosti," řekl a dodal, že je od toho momentu šťastnější a mnohem spokojenější.

Hádat se dvakrát není příjemné

Bavič přiznává, že ani v polyamorii není vše růžové. Popisuje, že umí být někdy vyčerpávající, když se pohádá s jednou partnerkou a vzápětí i s druhou.

Také žárlivost a majetnost mohou být součástí polyamorních vztahů. Komik tvrdí, že tyto vlastnosti se u něj ale neprojevují. "Jestliže žárlím, je to můj problém a moje nejistota. Pokud vše funguje podle hranic, které jsme si předem nastavili, a i nadále žárlím, tak to není chyba toho druhého. Majetnictví ve vztazích absolutně neuznávám," dodal.

Tématu polyamorie se věnoval i magazín víkend. Podívejte se na reportáž (9/2016):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.