Oblohu nad Evropou zakalí saharský písek. Žene se i na Česko

"Nad starý kontinent se opět dostane prach ze Sahary. Největší koncentrace zaznamenají Britské ostrovy a jih Skandinávie, k nám se malé množství dostane v pondělí a způsobí jen zakalení oblohy," upozorňuje meteoroložka Dagmar Honsová.

"Vozidla budou celé dny pokryta špínou kvůli prachovým částicím z Afriky putujícím přes Atlantik. Saharský prach bude v neděli a v pondělí zahalen deštěm, který přinese jemný červený prach," informuje britský Mirror. Lidé si ho tedy všimnou až, když jim například zašpiní auto.

[chooze:article;value:533324]

​"Nyní je velké množství prachu ze Sahary nad východním Atlantikem v okolí Kanárských ostrovů. Výstupné proudy nad západní Saharou vynesly prachové částice do vyšších vrstev atmosféry, do výšky 5 až 10 kilometrů a oblaka prachových částic se dostaly nad Atlantik," vysvětlovala Honsová v sobotu.

A připomněla, že prach ze Sahary nebo severního pobřeží Afriky se k nám obvykle dostává ve vyšších vrstvách atmosféry i několikrát do roka. V Česku byl sníh výrazně zabarvený do oranžova například v únoru 2021, podobná situace nastala rovněž loni v únoru.

"A víme také o dalších případech z let 2009, dubna 2019, dubna, května a června 2020," připomíná Honsová. A podobná situace nastala též loni v únoru. "Předpověděli jsme transport saharského prachu přes Pyrenejský poloostrov a Francii směrem k severní a střední Evropě od 20. února a dále na sever a východ," informoval o loňské události web služby Copernicus.

[chooze:article;value:343589]

​Podle meteoroložky však saharský písek není tím jediným "nepořádkem", který se k nám může dostat. "Do Česka se může dostat i prach z Ukrajiny, jako to bylo například 24. března 2007," řekla.  

Podle zahraničních studií se do střední Evropy dostane ročně až 60 tisíc tun prachu. "Prach ze Sahary se ale může dostat i na Floridu. V podobných případech je často používaným termínem krvavý déšť, nicméně není meteorologickým pojmem. O krvavém dešti mluvíme, když se do deště přimíchají relativně vysoké koncentrace červeně zbarveného prachu nebo částic, které mu dodávají červený vzhled," uvedla Honsová.

Prach ze Sahary je však podle ní obvykle žlutý nebo hnědý a ve velmi nízkých koncentracích, takže déšť vypadá stejně jako obvykle. "Jediný rozdíl je v tom, že po odpaření vody můžete na autě nebo na oknech najít tenkou vrstvu pachu," dodala.

Polární vír přinese do Česka zase zimu. Rozfouká také prach ze Sahary (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.