Obrovské riziko při operaci: Pacientům hrozí ochrnutí, aniž by lékař udělal chybu

Ačkoliv se Jiří Chrobok chtěl původně stát lázeňským lékařem, dostal se nakonec k neurochirurgii. "Vymluvil mi to můj učitel, který mi řekl, že když mám hudební hluch, neměl bych poslouchat plíce lázeňských pacientů, a tak jsem se dostal k chirurgii. Od čtvrtého ročníku jsem chodíval pravidelně už na neurochirurgický sál," vysvětlil lékař.

Postupně se začal specializovat na operace páteří, v níž některé obratle dokáže nahradit implantáty. "Naposledy jsme museli u pacientky s těžkým zánětem odstranit tři obratle, které jí nemoc lidově řečeno rozežrala, a nahradili jsme je implantáty," popsal neurochirurg. Podle něj lze pacientovi maximálně vyměnit tři až čtyři obratle.

[chooze:article;value:528461]

Během kariéry Chrobok provedl tisíce zákroků, za život mu tak vděčí řada lidí. Mezi nimi je i Michal Höschl, který se v roce 2008 stal obětí vážné autonehody. "Byl jsem v tu dobu mezi dvěma břehy. Nehoda mi změnila život a nebýt pana doktora, můj život by nevypadal tak jako teď a hodně lidí by bylo smutných. Asi bych tu ani nestál a nevyprávěl o tom. Vděčím lékařům z Nemocnice Na Homolce za vše," svěřil se bývalý pacient.

Lékaři mu totiž po nehodě dávali pouhé jedno procento na přežití. "Opravdu to byla týmová práce, například anesteziologů. Michal totiž při nehodě utrpěl dokonce pět potenciálně smrtelných zranění. Při sebemenší manipulaci s ním docházelo k opakovaným zástavám srdce, a proto jsme museli operaci odkládat několik týdnů," prozradil Chrobok. Nakonec ale Michala zachránil a postavil ho opět na nohy.

[chooze:article;value:504819]

Jakákoliv operace páteře je ale podle něj velmi riziková. "Člověk nemusí při operaci ani udělat technickou chybu, tam stačí jen manipulace kolem míchy a kolem míšních cév, které mohou skončit vazospazmem. Pacientovi se v tu chvíli stáhnou cévy a sníží se mu zásobení do míchy a může ochrnout, aniž by to způsobil lékař. Je to otázka i těchto komplikací," dodal lékař. Na udržení klidu má však svůj trik, během operací poslouchá rap.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.