Obyčejné věci, ze kterých mrazí. Výstava ukazuje předměty použité k domácímu násilí

Na první pohled zcela obyčejné předměty, za každým se ale skrývá silný příběh, který někomu obrátil život vzhůru nohama. "Každý ten panel popisuje jeden lidský příběh a popisuje dopady, které to na danou oběť mělo, snažíme se oslovit širokou veřejnost a bourat stereotypy, které ve společnosti stále panují," vysvětlila ředitelka organizace proFem Jitka Poláková.

Jeden z mýtů, který se snaží autoři výstavy vyvrátit je, že oběti sexuálního násilí si o to říkají, třeba svým vyzývavým oblečením. Obětí v Česku přibývá. Aktuální data ukazují, že se s nějakou formou sexuálního násilí setká každá druhá žena a každý čtvrtý muž. Roste i počet znásilnění.

[chooze:article;value:538813]

"V loňském roce bylo policii nahlášeno přes 900 případů znásilnění. Dosud nejvíce v historii České republiky," uvedla zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Expozici ve veřejném prostoru uspořádala organizace proFem, která se tématem sexuálního a domácího násilí zabývá. Na konci ledna v pražském Břevnově otevřela pro tyto oběti i první komplexní centrum svého druhu v Evropě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.