Obyvatelé asijské země omládnou o rok nebo dva. Mají na to zákon

Téměř všichni občané Jižní Koreje již brzy budou aspoň o rok mladší. Minimálně v očích zákona, který ve čtvrtek schválil jihokorejský parlament a který začne platit od příštího června. Ten bude standardizovat způsob, jakým Korejci počítají svůj věk. Chce tak zabránit zmatkům v současném systému.

Ve většině zemí se věk člověka počítá od okamžiku narození a začíná na nule. Každý další rok se počítá s narozeninami. Korejci ale kromě tohoto způsobu počítání věku mají i jiný, který používají v běžném životě, píše CNN. Je tomu tak z kulturních důvodů.

[chooze:article;value:474987]

Takzvaný "korejský věk" funguje tak, že věk čerstvě narozeného dítěte se nepočítá od nuly, ale od jednoho roku. Navíc se mu další rok nepřičítá při narozeninách, ale 1. ledna při začátku nového roku. Právě tento korejský věk je ten, který Korejci uvádí v neformálním prostředí, i když je jejich skutečný věk nižší.

Tento systém však ve státní správě způsobuje zmatky. Pokud se v Koreji narodí dítě 31. prosince, jsou mu podle korejských zvyklostí dva dny po narození dva roky. Velká část Korejců se přiklání k logičtějšímu mezinárodnímu systému počítání věku, který platí i u nás. Kulturní zvyklost ale přetrvává, a tak "korejský věk" občas někdo uvede do oficiálních dokumentů.

Zákon o standardizaci věku by nově zakazoval používání "korejského věku" v dokumentech, aby se předešlo zmatkům například při prodeji alkoholu, cigaret nebo při nástupu k povinné vojenské službě. "Zákon je cílený především na snížení socioekonomické zátěže, která přináší zmatky v legálním i společenském prostředí kvůli různým způsobům počítání věku," řekl podle BBC korejský poslanec Yoo Sang-bum.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.