Od ledna se zvyšují důchody o výchovné. Na příspěvek dosáhne jen jeden z rodičů

Od 1. ledna se navyšuje starobní důchod o výchovné. Podle ministerstva práce a sociálních věcí příspěvek automaticky dostanou ženy, které již důchod pobírají. Nově ale o něj může požádat i ten z rodičů, který o dítě pečoval v největším rozsahu.

Změna se tak týká především otců. Zažádat si o výchovné pak mohou i ti z nich, kteří o dítě převážně pečovali a důchod mají již přiznaný. Zvýšení se ale týká i maminek. Důvodů je podle ministerstva hned několik.

"Zvláště maminky u nás byly dlouho neférově trestány nízkými důchody za to, že část života s láskou vychovávaly a staraly se o své děti namísto budování kariéry. Přitom bez dětí nemá žádná společnost dobrou budoucnost. A ani na ty důchody by nikdo nevydělával," okomentoval zvýšení ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:477951]

​Zvýšení starobního důchodu za vychované dítě je ve výši 500 korun. V případě výchovy více dětí se částka násobí jejich počtem. "Tedy např. za 3 děti bude náležet 1 500 Kč, o které se trvale zvýší procentní výměra starobního důchodu, řádného nebo i předčasného," vysvětlilo ministerstvo

Podle svých slov tak chce ocenit pečující osoby za jejich úsilí a výchovu. Zároveň má zvýšení paušálně kompenzovat snížení důchodu, za které mohla kvůli kariérním výkyvům právě výchova. Cílem je ale i snížení rozdílu mezi průměrným starobním důchodem žen a mužů.

Lidovci údajně usilovali o výchovné už od roku 2018. Prosadit se jim podařilo už v minulém roce, kdy si lidé mohli podávat žádost o zvýšení starobního důchodu za výchovu dětí už od 1. září. "Jsem za to moc rád, protože oceňovat výchovu dětí je správná cesta," dodal Jurečka.

Lidem v nouzi nechodí dávky. Úřady práce nestíhají vyřizovat žádosti:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.