Pohodila dítě do kontejneru. Matka si odpyká o čtyři roky méně, rozhodl soud

Zabalený do starých hadrů bojoval novorozenec mezi odpadky o život. Teplota tělíčka klesla pod dvacet stupňů a sebemenší otřes by v takovém stavu způsobil zástavu srdce. "Součástí doporučení je, že se s pacienty nesmí moc manipulovat," vysvětluje primář Dětského a novorozeneckého oddělení v Pardubicích Marian Šenkeřík.

Dnes všichni mluví o zázraku a o strážných andělech v podobě lidí, kteří ráno prohrabávali popelnice. Přitom zaslechli dětský pláč.

Ráno bylo v Pardubicích mrazivé. Teploty se pohybovaly okolo minus tří stupňů Celsia. Po ošetření v nemocnici se holčičky ujal její otec, se ženou vychovávali další dvě děti. Tvrdil, že o dalšího potomka stál a dceru chtěl. "Uvedl, že o ni určitě bude bojovat," popsal kriminalista Milan Šimek.

[chooze:article;value:480552]

​Pro soudy ale kauza nekončila. Žena, která porodila v garáži a dítě hodila do popelnice, dostala nejdřív u pardubického soudu šestnáctiletý trest. "Považovala to novorozené dítě za věc, která by ji obtěžovala," popsala státní zástupkyně Lenka Faltusová. "Úplně se mi vypnula hlava, stává se mi to, to pak žiju v jiném světě," vypověděla odsouzená žena.

Jenže matka trest nepřijala a proti rozsudku se odvolala. Vrchní soud v Praze ji sice uznal vinnou, ale o čtyři roky jí trest zkrátil. Za mřížemi stráví 12 let. Pro výkon trestu se zařazuje do věznice s ostrahou.

Dítě bylo mezi odpadky tři hodiny, matka ho opustila a šla klidně spát. Podle soudu se ale může napravit. Původní trest byl prý přísný, navíc se nejednalo o vraždu, ale o pokus. O zbylé dvě děti se měla starat dobře.

Rozsudek je pravomocný. Žena své dceři za způsobené útrapy má zaplatit 300 tisíc korun. Holčička má před sebou nejkrásnější svátky v roce a první dárky pod vánočním stromkem. 8. ledna navíc sfoukne první svíčku na narozeninovém dortu. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.