Odborníci kritizují očkovací systém v Česku. Ve hře je jedna změna

Výskyt černého kašle v České republice v posledních týdnech láme rekordy. Jen za minulý týden přibylo 1 100 nových případů a celkem lékaři od začátku roku evidují 6 397 nakažených. Více případů bylo na českém území jen v roce 1959, tedy rok po zahájení povinného očkování. 

Onemocnělo také 101 dětí do jednoho roku věku, což je nejohroženější skupina, jelikož nemá dokončené očkování. Státní zdravotní ústav (SZÚ) již také eviduje tři úmrtí lidí, u kterých se prokázala nákaza černým kašlem. Poslední bylo na konci března měsíc staré dítě, které ale mělo i další zdravotní komplikace.

Novinky v očkování?

V souvislosti s šířením černého kašle někteří odborníci kritizují současné vakcinační schéma a byli by alespoň pro drobné změny. "Jsem přesvědčen, že celé vakcinační schéma je špatně, když se v něm vyskytuje zbytečně hepatitida typu B a pak to vede k tomu, že ta vakcinace nemá ty účinky na některá onemocnění, jaké by měla mít," uvedl například biolog Omar Šerý na sociální síti X

Očkování na hepatitidu typu B je součástí povinné hexavakcíny, kterou dostávají děti obvykle jako první očkování. Česká republika patří mezi státy s nízkým výskytem HBV infekce, ročně je podle Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) hlášeno méně než 100 případů akutní virové hepatitidy B.

[chooze:article;value:545101]

​Česká vakcinologická společnost by zase chtěla udělat změny například u očkování proti planým neštovicím. "Do budoucna by mělo být hrazené ze zdravotního pojištění. Nicméně je zapotřebí postupovat plánovitě a postupně. Za větší prioritu považujeme rozšíření národního imunizačního programu o očkování kojenců proti rotavirovým gastroenteritidám, v režimu hrazeného očkování," uvedl předseda společnosti Roman Chlíbek pro TN.cz. 

Chlíbek by také důrazně doporučil, aby bylo očkování proti černému kašli hrazeno nejen malým dětem, ale i těhotným ženám. Právě jejich očkování se doporučuje mezi 28. až 36. týdnem těhotenství. Protilátky se totiž dostanou k miminku, které je tak chráněno v kritických prvních měsících, než dostane svoje vlastní očkování. 

Právě tuto změnu podporuje i ministerstvo zdravotnictví, které vede Vlastimil Válek (TOP 09). "Úhrada očkování těhotných žen proti pertusi z prostředků veřejného zdravotního pojištění je v současné době předmětem mezioborových diskusí. Ministerstvo zdravotnictví tento návrh podporuje," sdělil mluvčí úřadu Ondřej Jakob pro TN.cz. Ohledně dalších změn ve vakcinačním schématu je ministerstvo skeptické. 

Očkovací průkaz můžete mít nově v mobilu. Podívejte se, jak to funguje:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.