Chřipka je v Česku na ústupu. Odborníky ale děsí nová epidemie

Zatímco chřipkou a dalšími sezónními respiračními chorobami trpí stále méně Čechů, populaci zasáhla vlna onemocnění černým kašlem neboli pertusí.

Pacientů s touto nemocí přibývá velmi rychle, od začátku letošního roku se v Česku černým kašlem nakazilo přes 1 200 lidí. Jen za minulý týden přibylo 374 nových případů, uvádí nejčerstvější data Státního zdravotního ústavu. Pro srovnání – v lednu v roce 2014 to bylo kolem 250 případů. 

"Onemocnění se vykytuje ve všech věkových kategoriích. U dětí do jednoho roku je hlášeno již 30 případů pertuse," upřesnila pro TN.cz mluvčí SZÚ Dana Šalamunová. Nejvíce pacientů spadá do kategorie mezi 15 a 19 lety, druhou nejvíce postiženou věkovou skupinou jsou ti mezi 45 až 54 lety.

[chooze:article;value:542836]

Před černým kašlem varuje také hygienická služba. "Epidemie černého kašle se vyskytuje každých tři až pět let. V EU a ČR je tento rok charakterizován očekávaným nárůstem nemocnosti," informovali hygienici na sociální síti X.

Očkování proti černému kašli je součástí pravidelného očkování pro děti. Apelujeme na dodržování očkoNa kombinovanou vakcínu proti covidu a chřipce si počkáme. Odhad jsou dva rokyvacího kalendáře a doporučení lékaře.

Nejmenší děti mají očkování proti černému kašli hrazené z veřejného zdravotního pojištění, je zahrnuté v povinné hexavakcíně. Její podávání ale začíná až ve druhém měsíci života novorozence. Přeočkovat se proti černému kašli mohou, po poradě s doktorem, i dospělí. To doporučují i hygienici.

Podle SZÚ je černý kašel vysoce nakažlivé onemocnění dýchacích cest. Toxiny napadají a porušují sliznice dýchacích cest a průdušek a pronikají také do krve. Na možnost černého kašle u dětí, adolescentů a dospělých by se mělo pomýšlet vždy, pokud kašel trvá déle než týden. Onemocnění zpočátku vypadá jako běžná infekce dýchacích cest. Může se vyskytnout rýma, slzení, kýchání, zánět spojivek, mírně zvýšená teplota, chrapot, bolesti v krku, ale dominantní je rozvoj záchvatovitého, obvykle suchého kašle, s rudnutím až modráním zejména v obličeji. 

Nejvíce případů černého kašle je v současné době hlášeno z krajů Jihočeského (246) a Středočeského (211), následuje Kraj Vysočina (180) a Pardubický kraj (161), na opačném konci žebříčku je kraj Karlovarský (3).

Na kombinovanou vakcínu proti covidu a chřipce si počkáme. Odhad jsou dva roky (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.