Odborníci radili neměnit si spodní prádlo, teď obrátili. Hrozí 5 vážných problémů

Obléct si ráno spodní prádlo je každodenní rutinou většiny z nás. Některé studie ale tento návyk zpochybňují a upozorňují na to, že každodenní měnění prádla nemusí "tam dole" udělat úplně dobře. 

Nedávný průzkum navíc ukázal, že někteří lidé s takovými teoriemi sympatizují. A není jich zrovna málo. Z průzkumu vyplynulo, že 45 procent Američanů nosí dva a více dní po sobě stejné spodní prádlo. Dalších 13 procent připustilo, že stejné spodní prádlo nosí klidně i týden.

I když mnoho odborníků připouští, že občasné nošení spodního prádla nezpůsobí nic vážného, pravidelný návyk by mohl mít dopady. Způsobit může několik nepříjemných a vážných problémů.

[chooze:article;value:528656]

1. Infekce močových cest

Studie z roku 2019 publikovaná v časopise Applied and Environmental Microbiology zjistila, že některé bakterie mohou zůstat na spodním prádle i po celém cyklu praní. Co teprve může přetrvávat na prádle, které se nepere? Pokud se bakterie dostanou do močového traktu, mohou se množit v močovém měchýři a způsobit infekci močových cest.

2. Kvasinková infekce

Kvasinkám se dobře daří ve vlhkém prostředí. Zvláště po fyzicky náročných aktivitách může být výměna spodního prádla klíčová. Problematické může být i to, když je spodní prádlo z neprodyšných materiálů. Rizikové jsou i mokré plavky.

3. Vyrážka a pupínky

Nošení špinavého spodního prádla může zadržovat pot blízko pokožky. To pak může vést k ucpávání pórů a tvorbě vyrážky či pupínků. Jednou z nejčastějších vyrážek, která může vzniknout v důsledku neměnění špinavého prádla, může být tzv. tepelná vyrážka. Ta může na vašem těle přetrvat až dva týdny.

[chooze:article;value:528952]

4. Tělesný zápach

Podle doktora Michaela Reitana může silně zapáchající odér způsobit například výtok. Ten je pro lidské tělo přirozený, ovšem pokud se na těle drží příliš dlouho a znovu se navlhčí, může nepříjemně zapáchat.

5. Svědění

Studie z roku 2015 zjistila, že nahromadění výtoku a tekutin v tkanině může vést k velkému svědění v oblasti, kde se prádlo dotýká těla. To způsobuje stav nazývaný kontaktní dermatitida. V takovém případě kůže zarudne a začne nepříjemně svědit. Objevit se mohou i mokvající puchýřky.

Čápi kradou spodní prádlo. Ornitologové v jejich hnízdech našli i plavky nebo rukavice (2/2021):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.