Odborníci: Zdražení piva je od vlády podpásovka. Naše dědictví mizí

Zdražení DPH u piva podle odborníků představuje pro podniky velký problém. "Každý postupuje podle svých možností. Pivo v regionech dělá až 20 procent tržeb a na vesnicích až 50. Samozřejmě ten, kdo je ve svém a pracuje tam sám, tak má jiné možnosti, než ten, který musí platit nájem a zaměstnance. To vše určuje, jak se kdo ke zdražení postaví," začal Luboš Kastner. 

Skokové zvýšení ceny piva může podle odborníků ovlivnit sociální život Čechů. "Neviděl bych to na přesun do šedé ekonomiky, ale na přesun do obýváků. Koupíme si lahváče nebo plechovku a tak podobně. Je to hřebíček do rakve. V restauracích se před 15 lety vypilo zhruba 60 % piva u nás, loni zhruba 30 % a kvůli tomuto kroku vlády ten podíl bude dále klesat," doplnil Tomáš Maier.

[chooze:article;value:535608]

​I když je pivo alkoholické, jde podle nich hlavně o sociální nápoj. "Lidé se vyhánějí pryč do domovů, budou končit společná setkávání. Navíc Česká republika žádá o ochranu kulturního dědictví české pivní kultury a tohle určitě jde přímo proti proudu této žádosti. Belgie je takto chráněná a je zapsána v UNESCO a Česká republika to kvůli tomuto kroku bude mít obtížnější," zmínil Maier.

S nadsázkou se říká, že vláda, která zdraží pivo, padne. "Nemohu si neťuknout do tichého vína. Proto pivní svět cítí hněv a ten této vládě nikdy nezapomeneme. Nebojovali jsme o to, abychom zabránili jako vinaři hnutí s těmi sazbami, chtěli jsme mít o rok odklad a pragmatickou diskuzi. Ta ale nenastala. Dochází k pošramocení české pivní kultury a to mě mrzí," nelíbí se Kastnerovi.

[chooze:article;value:531400]

​Podle odborníků tak jdeme podobným směrem jako Francie a Německo. "Na pivní kulturu budeme jen vzpomínat. To pivní dědictví, kterým jsme se proslavili po světě, mizí. To je to, co nás mrzí nejvíc. Odpor vládní koalice k jakémukoliv dialogu a snaha profičet to rychle a bez diskuzí tam byla očividná. Špatný, nesmyslný a zbytečný krok," řekl Kastner. 

Přitom zdražení piva podle nich mnoho peněz do státního rozpočtu nepřinese. "Bude totiž klesat jeho spotřeba. Komunikace současné vlády je příšerná. Podpásovky, co se týče tichého vína, vládě nemůžu zapomenout. V tom víně je také alkohol jako v pivě, a dokonce mnohdy je ho v pivě míň," uzavřel Maier. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.