Odepřít peníze důchodcům je politická sebevražda, shodují se odborníci

Důchodci se v červnu podle nového záměru vlády zřejmě dočkají mnohem nižšího navýšení penzí, než s jakým mohli dosud počítat. Jen letos je tento krok může připravit v průměru o více než 7 000 korun. "Je to nedomyšlené, náhlé a v rozporu s dosavadními zákony," řekl profesor Vysoké školy finanční a správní a přední tuzemský expert na důchody Jaroslav Vostatek.

Vláda podle něj měla počítat s tím, že v lednu se zvýší inflace, protože skončil úsporný tarif. "Pokud chce vláda dělat důchodovou reformu, tak by měla začít. Valorizace by se měla reformovat až v další fázi. Zdá se mi to jako první etapa politické sebevraždy stávající vlády, že si dovolí s takhle malým předstihem měnit citlivou právní úpravu," doplnil Vostatek.  

[chooze:article;value:490167]

Odboráři plán vlády ostře kritizují. "Vláda dělá důchodovou reformu, aniž s ní seznámila veřejnost, tohle totiž je důchodová reforma, byť jen malý krůček. Souhlasím, že to je jistý druh politické sebevraždy," zmínil místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek s tím, že některé kroky mohou být protiústavní.

Vláda naopak argumentuje, že přivře nůžky mezi penzisty s nižšími důchody a těmi s důchody vysokými. Navíc jen letos veřejným rozpočtům ušetří takřka 20 miliard korun. "Těch 20 miliard se podle mě ztratí ve státním rozpočtu. Vláda je dnes v těžké krizi, protože nemá jasnou strategii toho, jak vyřešit značný deficit veřejných financí," okomentoval Samek.

​I přesto, že v minulých letech byla mimořádná valorizace, shodují se odborníci, že jsou v Česku důchody podměrečné. "ODS je v pasti jako vedoucí lídr, protože řekla, že daně nezvýší. Vylévají se příjmy ze státního rozpočtu, přidává se na výdajích a pak se konečně musí někde ubrat. Vláda si vybrala nejméně vhodný terč, a to důchodce," řekl odborář.

[chooze:article;value:490339]

Věk odchodu do důchodu je nyní 65 let, vláda mluví o jeho navyšování. "V budoucnu k tomu určitě dojde, ale ten systém musí mít pilíře," řekl Vostatek. "Když nastavíte příliš vysoký důchodový věk, lidé budou mnohem dříve nezaměstnaní a budete jim muset poskytovat podpory v nezaměstnanosti a neušetříte vlastně nic," uzavřel Samek. 

Někteří opoziční politici navrhují, aby se zrušila 9. třída základních škol, aby se lidé dostávali na trh práce dříve. "Určitě, tady je velká rezerva. V mezinárodním srovnání máme u nás oproti průměru EU dobu studia o tři roky delší. Je to třeba všechno zkrátit. Je doba počítačů a oni chodí devět let do základní školy," uzavřel Vostatek, podle kterého by se tím do rozpočtu dostalo více peněz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.