Odstartovaly volby nanečisto. Studenti hlasují, kdo má být příštím prezidentem

Například v Karlínské obchodní akademii v Praze mají studenti nad 15 let o vlastnostech hlavy státu jasno. "Měl by mít reprezentativní vzhled a měl by to být dobrý člověk," svěřil se jeden z nich. "Měl by být čestný, spravedlivý," říká další.

Na této střední škole si studenti zažili tu pravou volební atmosféru i s kontrolní komisí. Hodit do školní volební urny svůj hlas a podpořit tak alespoň symbolicky svého favorita měly zájem už první den voleb desítky studentů.

Volit prezidenta zkoušejí středoškoláci už potřetí. Jejich kandidát ovšem ani jednou skutečné volby nevyhrál. Poprvé si přáli hudebníka a výtvarníka Vladimíra Franze, v přímé volbě ale vyhrál Miloš Zeman.

[chooze:article;value:477571]

​Netrefili se ani podruhé. "V posledních prezidentských volbách tam zvítězil v obou kolech Jiří Drahoš," uvedla mediální koordinátorka z Člověka v tísni Táňa Abrhamová. V reálných volbách ale mandát obhájil Miloš Zeman.

"Není jich tolik jako starších ročníků, ale když přijdou k volbám a budou ochotni někomu dát hlas, můžou s tím volebním výsledkem docela zajímavě pohnout," okomentoval studentské preference politolog Lukáš Jelínek.

Organizace Člověk v tísni se snaží projektem zvýšit volební účast mezi prvovoliči. Jak aktuální kandidáti na prezidenta uspějí u teenagerů, bude jasné v úterý.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.