ON-LINE: Biden se sejde s lídry východní Evropy. Zdůrazním roli Česka, slíbil Fiala

Oficiální dvoudenní návštěva Polska prezidentem Spojených států amerických Joem Bidenem se pomalu chýlí ke konci. Také ve středu jej však ještě čeká nabitý program. Sejde se s lídry B9, která fakticky sdružuje východní křídlo NATO.

Summitu se za Českou republiku zúčastní také premiér Petr Fiala (ODS). Uskupení vzniklo v roce 2015 v reakci na agresivní postoj Ruska po anexi ukrajinského Krymu. Členy jsou kromě Česka také Bulharsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko.

[chooze:article;value:491070]

Fiala, který na konferenci bude zastupovat prezidenta Miloše Zemana, chce setkání využít ke zvýraznění role, kterou Česká republika hraje při obraně východní hranice NATO. "Účastníme se bojových uskupení v Litvě a Lotyšsku a také velíme mnohonárodnostnímu uskupení na Slovensku, které vzniklo v reakci na ruskou invazi," připomněl Fiala.

Návštěvu Bidena v Evropě považuje Fiala za důležitý vývoj v celém konfliktu. "Je to důležitý signál toho, že NATO je ochotné udělat vše, aby východní křídlo před případným útokem ubránilo," dodal Fiala.

Český premiér také návštěvu Polska využije k jednání se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckim. "Budu s ním hovořit o řadě bilaterálních otázek, zejména v oblasti dopravy a energetiky. Máme s Polskem výborné vztahy a řešíme i podobná témata," řekl Fiala.

Představitelé budou jednat především o další pomoci pro Ukrajinu. "Určitě to bude také o obranné spolupráci zemí B9 a České republiky se Spojenými státy jako celku. Na řadu přijde i hospodářská spolupráce s USA," uvedl mluvčí vlády Václav Smolka.

[chooze:minuta;value:fecdc362-abbc-4d6e-94fe-01b9d4553b88]

Prezident Biden odstartoval svou návštěvu Polska v úterý. Na dvoře Prezidentského paláce ve Varšavě jej přivítal jeho polský protějšek Andrzej Duda. Oba státníci pak jednali v úzkém kruhu v Bílém pokoji Lecha Kaczynského. Poté se jednání přesunulo a rozšířilo. Zúčastnil se jej také polský premiér Mateusz Morawiecki.

Těsně předtím však v pondělí dorazil Biden vyjádřit svou podporu ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému do Kyjeva. Slíbil další pomoc Ukrajině v hodnotě více než 11 miliard korun a nový balíček sankcí vůči Rusku.

Podle Zelenského byla Bidenova návštěva jedna z nejvýznamnějších v historii Ukrajiny. Podívejte se:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.