ON-LINE: Obstrukce kolem důchodů. Poslanci se přou o jejich výši, Okamura mluví už od 14 hodin

V úterý dopoledne začal ve Sněmovně boj o důchody. Zatímco vládní strany prosazují snížení oproti původní červnové valorizaci, opozice je proti. Strany vládní koalice ale mají jasno. Argumentují tím, že nižší částka, o kterou by se důchody zvýšily, by tolik nezasáhla do státního rozpočtu. Opatření je podle nich nutné pro stabilizaci veřejných financí.

Ani po více než osmi hodinách se však Sněmovna nepřiblížila plánovanému jednání. Opoziční poslanci využívají svého přednostního práva, které jim mimo jiné dává možnost časově neomezeného projevu, k obstrukcím. Od 14 hodin nepřetržitě hovoří předseda SPD Tomio Okamura.

"Kdybychom nechali tento mechanismus v původní podobě, tak by to znamenalo, že bychom v červnu zvýšili výdaje na důchody částkou 34,4 miliardy korun s dopady na příští rok v objemu 58,8 miliardy korun," vysvětlil už dříve ministr Jurečka. Na úterní tiskové konferenci před jednáním Sněmovny navíc dodal, že tento krok má zabránit tomu, aby se dále "rozevíraly nůžky životní úrovně mezi nízkopříjmovými a vysoce příjmovými důchodci".

[chooze:article;value:492172]

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) si je vládní koalice vědoma toho, že jde o nepopulární opatření. "Ale pokud ho neprovedeme, tak se systém dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému silně naruší. Budoucí ekonomické škody a náklady pro celou společnost by byly mnohem vyšší, než kdybychom ten krok neudělali," uvedl Stanjura.

Opozice se ale domnívá, že předložená novela je protiústavní. A to hned ze dvou důvodů. "První je ten, že nárok na zákonnou valorizaci vznikl a nyní běží lhůta pro její vyplacení. Ta lhůta končí v červnu," uvedla v úterý před jednáním Sněmovny exministryně financí Alena Schillerová. "Druhý bod, kde vidíme protiústavnost, je to, jakým způsobem to pětikoalice chce projednat, a to ve stavu legislativní nouze," dodala s tím, že podmínky pro stav legislativní nouze nejsou podle opozice naplněny.

Hnutí ANO a SPD navíc už dopředu ohlásila dosud největší obstrukce. Ty exministryně odůvodnila tím, že "pětikoalice potřebuje, aby zákon byl účinný a ve sbírce zákonů vyhlášený nejpozději 22. března". Opozice tak podle slov Schillerové udělá všechno pro to, aby novelu v Poslanecké sněmovně zdržela co nejdéle. Hnutí SPD navíc předložilo stovku pozměňovacích návrhů. Poslance tak pravděpodobně čeká vyjednávání dlouho do noci.

[chooze:minuta;value:d3c72c76-0787-45a7-9be2-1d9d206e9da0]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.