Pan Pulec reprezentoval na olympiádě Československo. Teď má nižší důchod

V mládí byl Zbyněk Pulec úspěšným sportovcem, který získal na mistrovství světa ve vodním slalomu dvě bronzové a jednu stříbrnou medaili. Dalším z vrcholů kariéry byly letní olympijské hry v roce 1972, to ale netušil, že na to bude jednou doplácet.

"V době, kdy mu byl vypočítán starobní důchod, zjistil, že mu doba reprezentační činnosti, kterou vykonával jako vrcholový sportovec, nebyla započtena do doby důchodového pojištění. Jednalo se přibližně o rok a půl," uvedla advokátka pana Pulce Eva Kantoříková.

Pan Pulec přípravě na reprezentaci podřídil vše, včetně studia na Univerzitě Karlově. To si prodloužil zhruba o dva roky. Že prodloužení studia může být jednou problém, pan Pulec v 70. letech nevěděl.

Ani nemohl, tehdy totiž platily jiné zákony. "Tehdy to platilo, že si ho můžu prodloužit bez jakýchkoliv komplikací. Navíc jsme k tomu v té době byli vyzváni vládou, jak dokládá usnesení vlády, že mají být všichni sportovci připraveni na olympijské hry v roce 1972 maximálně zabezpečení," řekl Pulec.

[chooze:article;value:551032]

"Do roku 2004 se započítávalo studium na vysoké škole plně, od 1. 1. 2004 došlo ke změně zákonné úpravy započítává se jen prvních šest let studia na Vysoké škole po dovršení 18 let a započítává se ta doba pouze z 80 procent," vysvětlila konzultantka v důchodové problematice Eva Nešverová.

Těm, kteří dostudovali po roce 2010 se už studium do důchodu nezapočítává vůbec. Stát tyto změny vysvětloval hlavně bojem s tzv. věčnými studenty. "Naprostá chyba, jestliže zákon, který měl postihnout ty věčné studenty, postihl ty, kteří se chovali zodpovědněji než ti ostatní," stěžoval si Pulec.

Skloubit studium a vrcholový sport přitom bylo mimořádně náročné. "My jsme de facto sportovali za své. Lodě jsme si museli vyrábět, nedováželi nám je, ani na olympiádě jsem nejel na státní lodi, protože zkrátka na to ten stát neměl peníze. My jsme chtěli být dobří, připravovali jsme se a teď jsme za to trestaný," dodal Pulec.

Zbyněk Pulec trénoval bez ohledu na počasí v létě i v zimě i pětkrát denně a většinu svého času trávil na soustředění u divokých řek. "Po skončení sezony jsem přes říjen, listopad, až do půlky prosince celé noci studoval, abych si udělal ty zkoušky," vzpomínal Pulec.

A nutno dodat, že skvělé výsledky neměl pan Pulec jen ve sportu. Studium dokončil s takzvaným malým doktorátem, titulem PhDr., a v osmdesátých letech pracoval ve fyziologickém ústavu Akademie věd a vydal několik vědeckých prací. Když se dozvěděl, že kvůli reprezentaci státu má mít nižší důchod, pustil se pan Pulec do boje. "Napsal jsem samozřejmě ihned protestní dopis, že s tím nesouhlasím, a doložil jsem to dokumenty. Třikrát jsem dal žádost ministrovi práce a sociálních věcí ve smyslu, aby to bylo řešený zmírněním tvrdosti zákona," řekl Pulec.

[chooze:article;value:550091]

Žádost vždy ministři zamítli. Pana Pulce se zastal až veřejný ochránce práv. Upozornil na to, že příprava, kterou pan Pulec absolvoval, v podstatě odpovídala zaměstnání na plný úvazek, pan Pulec plnil úkoly zaměstnavatele, v tomto případě Československého svazu tělesné výchovy a dostával za to stipendium odpovídající tehdejší průměrné mzdě.

"Sportovní činnost stěžovatele splňovala podmínky pro to, aby byla považována za zaměstnání ve smyslu ustanovení § 27 zákoníku práce. Zmíněné období mu tedy mělo být uznáno za dobu důchodového pojištění," přisvědčil ekonom Štěpán Křeček.

Částečného zadostiučinění se panu Pulcovi dostalo před měsícem. "Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl tak, že zrušil rozhodnutí České správy sociálního zabezpečení, která zamítla námitky pana Pulce do toho svého prvostupňového rozhodnutí, kterým mu ta doba pojištění nebyla zhodnocena," uvedla Kantoříková.

"Česká správa sociálního zabezpečení by teda poté musela rozhodnout tak, jak řekl krajský soud, že by rozhodnuto být mělo," věří advokát Karel Ryšavý.

[chooze:article;value:549579]

Pan Pulec ale vyhráno nemá. Jak nás Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) informovala, s rozsudkem se jen tak smířit nehodlá. "Česká správa sociálního zabezpečení podá proti rozsudku kasační stížnost, neboť nesouhlasí s právním názorem soudu," řekla mluvčí ČSSZ Tereza Koukolová.

"Já doufám, že i u toho kasačního soudu přiznají to, co přiznal teď soudce, že je moje žádost oprávněná, protože nechápu, jak je možné změnit zákon zpětně," doufá Pulec.

Pan Pulec neví, o kolik by měl být jeho důchod vyšší, podle advokátky rozdíl však nebude závratný. V případě, že definitivně spor vyhraje, by ale částka byla doplacena zpětně od doby, kdy důchod začal pobírat. "V tomto okamžiku už mi snad nejde o ty peníze, ale o ten princip. Mně se nelíbí, jak se mnou a tím pádem i s ostatními takto jednají," zakončil Pulec.

Pan Pulec byl ze sportu na překonávání překážek zvyklý, nečekal ale, že v důchodu mu překážky bude do cesty stavět stát, který reprezentoval. Teď doufá, že kasační stížnost podaná Českou správou sociálního zabezpečení bude v boji za spravedlivý důchod překážka poslední.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.