ON-LINE: Sněmovna mimořádně jedná o penzích. Babiš mluvil přes tři hodiny

Vláda chce zpomalit valorizaci, zpřísnit podmínky pro předčasný odchod do důchodu i nahradit současný systém mimořádných valorizací dočasnými přídavky. Opoziční poslanci obstruují. Jednání se tak může protáhnout až do noci či dalších dnů. Zákonodárci si hned na začátku schůze schválili, že budou moct pokračovat i po půlnoci.

"Chystáme obstrukční jednání. My nechceme, aby se zvyšoval věk odchodu do důchodu," vzkázal ve středu na veřejném slyšení ve Sněmovně předseda SPD Tomio Okamura. Spoustu kritických vystoupení na čtvrteční schůzi avizovali i poslanci hnutí ANO. Podle vládního návrhu by lidé narození po roce 1965 měli jít do důchodu až po 65. roku života.

Andrej Babiš (ANO), který převzal slovo po Okamurovi, se chlubil tím, jak v době, kdy byl ministrem financí a následně premiérem, byly veřejné finance v pořádku. "V historii České republiky byl jen pětkrát přebytkový rozpočet, třikrát za ministra Kočárníka, jednou za mě, jednou za paní Schillerové," pronesl Babiš. Jeho proslov trval přes tři hodiny.

"Fialova vláda chce schválit zákony, které důchodce srazí do bídy," řekl na tiskové konferenci ve čtvrtek Okamura. "Pod kouřovou clonou, kterou nazývají důchodovou reformou, chtějí ožebračit současné i budoucí důchodce," prohlásila předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Na jednání Sněmovny kritizovala ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS). "Jsem ochotna pochopit, že pan premiér je s ministrem financí Stanjurou kamarád," řekla. "Vedlejším produktem tohoto kamarádství budou obrovské škody, chaos, hospodářský úpadek," dodala. Stanjuru vyzvala k rezignaci.

"Věnuje se nákladům na dluhovou službu, které způsobila jeho předchůdkyně," řekl o Stanjurovi premiér Petr Fiala (ODS).

Změny mají podle ministerstva práce a sociálních věcí zmírnit propad důchodového systému a snížit zadlužování. "Celkový důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný a řítíme se do obrovského důchodového schodku," poznamenal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:507124]

Důchody se pravidelně valorizují od ledna. Nyní se zvyšují o růst cen a polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by podle vládního návrhu měly růst stejně jako před rokem 2018, tedy o růst cen a třetinu reálných mezd.

Schillerová avizovala, že by současný výpočet valorizace, pokud se ANO dostane do vlády, vrátila. "Už jsme to jednou dokázali a udělali. Až se dostaneme k vládě, uděláme to zase a narovnáme to," řekla.

Předčasný důchod by měl být možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku. Je potřeba pracovat a platit odvody aspoň 40 let. 

[chooze:minuta;value:734eab35-0dc1-48ac-8e88-84db2e6ef1fc]

Podívejte se na reportáž TV Nova o dnešním jednání poslanců:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.