ON-LINE: Vládními speciály poletí i Izraelci. Česko vyhovělo jejich žádosti

[chooze:gallery;value:33490]

​Dvě česká letadla z vládní letky odletěla v noci ze středy na čtvrtek. Menší z nich, do kterého se vejde 44 pasažérů, přistálo bezpečně ve tři ráno na letišti v pražských Kbelích i s repatriovanými Čechy. Letadla se do Izraele ještě několikrát vrátí, celkem budou lety schopné přepravit více než 450 lidí.

Čechům, kteří na letišti v Kbelích vystoupili, spadl kámen ze srdce. "Manželka tam byla už od pondělka, kdy to celé začalo. V podstatě se celou dobu museli schovávat. Když jsem se o tom dozvěděl, tak jsem si myslel, že už se nevrátí. Člověku se honí hlavou špatné myšlenky," řekl manžel jedné z Češek, která přiletěla vládním letadlem.

"Já jsem v Izraeli pracovala, podnikala, a teď se vracím po roce domů. Je mi z toho smutno, ale jsem ráda, že už jsem v bezpečí doma," sdělila Češka, která v Izraeli žila delší dobu.

"Byli jsme v Tiberiasu, ale v den, kdy to začalo, jsme byli v Jeruzalémě. Slyšeli jsme všechny ty útoky a jsme rádi, že už jsme doma. Asi už se tam nikdy nebudeme chtít vrátit," řekl jeden ze zachráněných Čechů.

První skupina Čechů se domů vrátila už v noci na středu. Přiletěli vládním speciálem společně s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti), který jako první zahraniční ministr navštívil Izrael po jeho napadení. Lipavský dostal zpátky do Česka 34 českých občanů.

Podívejte se na záběry z návratu druhé skupiny Čechů domů:

[chooze:article;value:525464]

České vládní speciály poslouží i Izraelcům. Česká republika totiž vyhověla izraelské žádosti o pomoc. Letecké linky směřující do Izraele jsou kvůli bojům omezené, země ale povolala tisíce svých občanů ze zahraničí do boje a potřebuje tak každé letadlo.

Letadla, která Česko využívá k přepravě Čechů domů, jsou při cestě do Izraele prázdná. Pro Česko tedy není žádný problém volná místa obsadit Izraelci. "Mezi cestujícími jsou samozřejmě i mobilizovaní lidé, není to však jediný důvod, proč Izraelci, které budeme přepravovat, směřují do vlasti," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. První letadlo, které bude převážet Izraelce do Tel Avivu, odletí už ve čtvrtek večer. Další lety budou pokračovat v pátek.

Hamás se na útok připravoval dva roky

USA úzce spolupracují s Izraelem na bezpečném návratu amerických rukojmích domů. Pracovníci FBI a Pentagonu jsou v Izraeli a poskytují podporu izraelským speciálním jednotkám. Ministerstvo zahraničí Spojených států vyzvalo své občany, aby v souvislosti s víkendovými útoky Hamásu zvážili své cesty do Izraele. Federální úřady rovněž varují před možnými útoky v USA s odkazem na vzrůstající vlnu antisemitismu v extremistických skupinách.

Do Izraele přicestoval také americký ministr zahraničí Antony Blinken, jehož letadlo přistálo ve čtvrtek dopoledne v Tel Avivu. Hlavním cílem jeho mise, při níž kromě Izraele navštíví i sousední Jordánsko, je zabránění přelití konfliktu do dalších zemí Blízkého východu. "Vyšlu velmi jednoduchý a velmi jasný signál: Spojené státy podpoří Izrael," řekl podle agentury Reuters Blinken.

Analytik Visingr: Hamás používá mešity, školy a nemocnice jako kamufláž:

Blinken, který je sám židovského původu, se sejde s předními představiteli Izraele včetně premiéra Benjamina Netanjahu. Kromě snahy o odstrašení Íránu a Hizballáhu se také pokusí o osvobození amerických občanů, které mají v rukou teroristé.

CNN s odkazem na vyjádření šéfa zahraničního oddělení Hamásu pro národní vztahy Alího Baraka uvedla, že bojovníci Hamásu se na útok připravovali dva roky. V upraveném rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Russia Today RT Arabic Barak prohlásil, že skupina si vyráběla rakety včetně střelných zbraní a munice.

[chooze:article;value:525560]

Z míst, kde Hamás zaútočil na příhraniční obce, přichází další hrůzné podrobnosti jeho barbarského útoku. Teroristé Hamásu během útoku na vesnice na jihu Izraele podobně jako ISIS upalovali lidi zaživa, znásilňovali oběti a stříleli děti do hlavy, řekl podle deníku The Jerusalem Post izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nočním projevu.

Řešení konfliktu se věnuje i blízkovýchodní diplomacie. Korunní princ Muhammad bin Salmán uvedl, že Saúdská Arábie "vyvíjí neutuchající úsilí", aby zastavila eskalaci bojů v Izraeli, uvedla saúdskoarabská státní tisková agentura SPA. Korunní princ telefonoval s íránským prezidentem Ebrahímem Raisem – jednalo se o první hovor od obnovení diplomatických vztahů obou zemí, uvedl íránský prezidentský poradce.

Jen několik málo dnů po vpádu vražedných komand Hamásu na území židovského státu ustanovil Izrael mimořádnou vládu a kabinet pro vedení války. K premiérovi Benjaminu Netanjahuovi a současnému ministru obrany Jo'avu Galantovi se ve válečném kabinetu připojil bývalý ministr obrany Benny Gantz. Izrael mezitím shromáždil podél hranice s Pásmem Gazy více než 300 000 rezervistů, uvedl mluvčí izraelských obranných sil, podplukovník Jonathan Conricus. Další izraelské jednotky jsou u hranic s Libanonem a Sýrií.

[chooze:article;value:525472]

Počty mrtvých a raněných stále rostou

Počty obětí na obou stranách konfliktu už přesáhly tisícovku. Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že od zahájení leteckých útoků Izraele v Gaze bylo zabito nejméně 1 100 lidí. Izrael mezitím oznámil, že od soboty zemřelo nejméně 1 200 lidí. Kvůli neustálému izraelskému bombardování se v Gaze rychle rozvíjí humanitární krize. Podle lékařů bez hranic jsou nemocnice přeplněné a trpí nedostatkem léků, zdravotnického materiálu a elektřiny.

Vysoký izraelský představitel uvedl, že probíhají jednání, která mají umožnit americkým a palestinským civilistům opustit Gazu přes Egypt, protože se blíží začátek pozemní invaze. Několik dalších zemí, včetně České republiky, vyslalo k evakuaci svých občanů repatriační letadla.

Podívejte se na ranní reportáž TV Nova o dění v Izraeli:

Středeční on-line reportáž najdete zde na TN.cz.

Aktuální dění v Izraeli můžete sledovat v on-line reportáži:

[chooze:minuta;value:c102e246-5085-487a-a7eb-cf82001dd8d9]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.