Onkogynekolog: Ženy si myslí, že bez sexu jim už rakovina nehrozí. Dělají chybu

Patří k evropským špičkám svých oborů. Začínal jako gynekolog a porodník, později přidal ještě onkogynekologii. David Cibula léčí nádory ženského reprodukčního systému, tedy rakovinu vaječníků, děložního čípku nebo vagíny. 

"V onkogynekologii se samozřejmě setkáváme se s nevyléčitelnými případy a se smrtí. Ale jako u každého oboru v medicíně to děláme proto, že jsme schopní spoustě pacientů pomoct. To je na tom to hezké, ten motor," popsal uznávaný lékař. 

Výpadek se dohnal

"Porodnictví je sice moc hezká věc, ale musím říct, že z hlediska lékařského je to akutní medicína. Je to stresová věc, člověk musí mít obrovskou trpělivost, aby ten porod nechal běžet a zároveň znal ten správný okamžik, kdy zasáhnout a řešit závažné komplikace," pokračoval. "Onkogynekologie má v sobě také stresové výkony a u některých je to už hodně na hraně, jsou to hodně komplikované operace. Ale s porodnictvím se to nedá srovnat, je to jiné," vysvětlil.

[chooze:article;value:494475]

Cibula se při covidové pandemii obával, že odkládání prevence způsobí, že rakovině v budoucnu podlehne více Čechů. S odstupem času přiznává, že se naštěstí zmýlil. 

"Zavíraly se věci, které snesly nějaký odklad. Nakonec se ale skutečně potvrdilo, že naše medicína je robustní a že jsme alespoň v mojí oblasti žádný dramatický výkyv neviděli. V těch screeningových vyšetřeních byl zub, ale ta populace to rychle dohnala," podotkl.

Prevence je klíčová

Dbát o svoje zdraví a pravidelně chodit k lékaři je podle Cibuly jediným a nejspolehlivějším způsobem, jak se ochránit před rakovinou. "Obecně platí, že většina nádorů, pokud se přijde včas, se dnes naprostá většina dá vyléčit do zdravého stavu. U nás ty nádory jsou trošku pestřejší v tom, že nádor děložního čípku je nádor, který je kompletně preventabilní. Máme dneska vakcínu proti tomu nádoru a máme screening, který dokáže to onemocnění zachytit ve stavu beznádorovém. Když se to spojí, dá se z toho udělat něco, co se vyskytuje jen velmi vzácně," řekl.

Odborníci doporučují vyšetření podstupovat jednou za rok. Mladé dívky jsou podle Cibuly zodpovědné, zhoršuje se to prý s přibývajícím věkem.

[chooze:article;value:488112]

"Začíná se s tím v období zahájení sexuálního života. Tady bych dokonce řekl, že ty intervaly jsou až příliš časté. To, co vidíme v naší populaci a co nám přináší těch 600 případů, které tady máme, je skutečnost, že ženy potom s věkem na ty kontroly přestávají chodit. Ženy získávají pocit, že už není potřeba, že už odrodily, mají jednoho stálého partnera, nebo nemají partnera vůbec. Mladí by se měli nechat očkovat, starší docházet na pravidelné prohlídky," vyzval.

Pozor i na příbuzné

Horší je to s rakovinou vaječníků, která je v drtivé většině případů daná geneticky. "Tady bohužel nemáme žádné preventivní jasné doporučení, protože ty vaječníky jsou schované v těle. Ale jednu věc tady máme, ta se týká zhruba 20 procent pacientek, které mají vrozené riziko. Když se u nich podívat na příbuzné, většinou tam najdete tu rodinnou zátěž. Pokud najdete u rodiny výskyt rakoviny vaječníků, prsu nebo tlustého střeva, běžte s tím za lékařem," nabádá Cibula.

"V onkologii těch jasných screeningových vyšetření není tolik, kromě děložního čípku je to prso, tlusté střevo a kůže. Když ale dáme dohromady to, že bychom měli chodit pravidelně k zubaři, který nám prohlédne ústní dutinu, k internistovi, ženy na mamografie, pravidelně ke gynekologovi a pravidelně od 40 let na vyšetření kolonoskopické nebo krve ve stolici, tohle už udělá podstatnou ochranu každého z nás," uzavřel onkogynekolog.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.