Opat, který proklel Zelenského, skončil s obviněním v domácím vězení

Duchovní dostal po rozhodnutí soudu kolem kotníku monitorovací náramek a 60 dní nesmí opustit své sídlo, které předtím prohledala ukrajinská kontrarozvědka SBU, informovala BBC.

Obvinění metropolity je vyvrcholením sporů ortodoxní církve s ukrajinskou vládou, která mnohé duchovní podezírá ze sympatií k Rusku. Církev se teprve loni v květnu po staletích oddělila od moskevského patriarchátu, jehož nejvyšší představitel Kirill podporuje prezidenta Putina a jeho invazi na Ukrajinu. Podle tajných služeb však někteří ukrajinští duchovní nadále udržují s Moskvou úzké vztahy.

"Zákon a odpovědnost za jeho porušení jsou pro všechny stejné a sutana není zárukou čistých úmyslů," cituje Deutsche Welle šéfa SBU Vasyla Maljuka, podle kterého Rusko využívá náboženství "k propagandě a rozdělování ukrajinské společnosti".

[chooze:article;value:476753]

​Úřady předtím nařídily kněžím a mnichům v čele s Pavlem, aby se do minulé středy vystěhovali z klášterního komplexu Kyjevskopečerská lávra. Ten je nejznámějším místem ukrajinského pravoslavného křesťanství, zapsaným na seznamu světového dědictví UNESCO, a vlastní ho stát. Opat Pavel to odmítl, proklel prezidenta Zelenského a vyhrožoval mu zatracením.

SBU už loni provedla v klášteře razii po bohoslužbě, na níž jeden z kněží při kázání oslavoval Rusko. Tajná služba pak ukázala nalezené ruské pasy, rubly a vzkazy od moskevského patriarchy. Po akcích na celé Ukrajině bylo za proruské aktivity stíháno 61 duchovních, sedm poté odsouzeno. Dva z nich při výměně vězňů poslali do Ruska.

[chooze:article;value:497634]

​Metropolita Pavel obvinění popírá a tvrdí, že úřady nemají pro vystěhování mnichů z kláštera žádný právní důvod. Při sobotním vystoupení u soudu označil podle BBC případ za "politický" a řekl: "Nikdy jsem nebyl na straně agrese." Rusko však nezmínil.

V sobotu se v klášteře sešly desítky Pavlových podporovatelů, ale i odpůrců. Většina ukrajinských věřících přešla podle Deutsche Welle ke konkurenční Pravoslavné církvi Ukrajiny, která vznikla už před čtyřmi lety právě kvůli odstřižení od moskevského patriarchátu. Tradiční ukrajinská pravoslavná církev má ale stále miliony příznivců.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.