Oslavy konce roku: Ještě před půlnocí vyjížděli hasiči ke 300 případům

Česko se v neděli od rána připravovalo na příchod nového roku. Kromě všech oslavchtivých jsou od odpoledních hodin v pozoru také složky integrovaného záchranného systému. A to i přesto, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyzval Čechy po tragické střelbě na Filozofické fakulty Karlovy univerzity k poklidnějším oslavám bez pyrotechniky.

Největší oslavy příchodu nového roku se odehrávají každoročně v Praze a nejdivočejší bývají na Václavském náměstí, kde se podle portálu iDnes už v podvečer sešlo několik tisíc lidí.

Oblohu nad Prahou rozzářily ohňostroje. Podívejte se na panoramatické záběry:

"V souvislosti s oslavami Nového roku připravila pražská policie, tak jako každý rok, jedno z největších bezpečnostních opatření. Stovky policistů dopravní, pořádkové i kriminální služby, ale také z cizinecké policie a speciální a krajské pořádkové jednotky, budou v ulicích Prahy dohlížet na bezpečnost," shrnula přípravy mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

[chooze:article;value:535180]

"Přestože nehrozí žádné aktuální nebezpečí, v ulicích Prahy jsou k vidění i policisté s dlouhými zbraněmi. Snažíme se tak zvýšit pocit bezpečí v ulicích hlavního města," dodala Kropáčová.

Připomněla také, že v historickém centru hlavního města, na náplavkách, v parcích, u nemocnic a domů seniorů je vyhláškou zakázáno pyrotechniku odpalovat a v případě neuposlechnutí hrozí provinilci na místě až desetitisícová pokuta.

A na první přestupky nemuseli strážci zákona dlouho čekat. "Policisté s příchodem silvestrovské noci již řešili několik přestupků kvůli použití pyrotechniky v centru města. Všem přestupcům uložili pokuty a nadále budou další takové jednání aktivně řešit. Všem ostatním, kteří vyhlášku dodržují, moc děkujeme," informovali před sedmou hodinou večer.

Pečlivě se připravovali také záchranáři. Do centra Prahy vyslali například mobilní ošetřovnu Golem s 20 zdravotníky i několik sanitek. "Naše přání je, aby lidé ideálně zcela vynechali používání zábavní pyrotechniky," uvedli na sociální síti X.

Ještě před půlnocí museli vyrážet například na zastávku metra Křižíkova. Podle dopravního podniku tam kolem 22. hodiny srazil vlak člověka. "Na místo jsme vyslali posádku záchranářů a lékaře. Ti na místě mladého muže ošetřili a budou jej převážet do nemocnice," sdělila TN.cz krátce po nehodě mluvčí záchranky Jana Poštová. Kvůli srážce byla přerušena doprava na lince B mezi stanicemi Florenc a Českomoravská.

"Ve stanici metra Křižíkova došlo k pádu osoby do kolejiště metra. Jednalo se o muže okolo 30 let, který utrpěl mnohočetná poranění. Záchranáři spolu s lékařkou muže ošetřili, uvedli do umělého spánku, zajistili dýchací cesty, podali léky a tekutiny a poté jej transportovali do traumacentra," doplnila Poštová nedlouho před 23. hodinou.

[chooze:article;value:535202]

Až příliš bujaré oslavy probíhaly i mimo Prahu. "Za celý dnešek jsme k desáté hodině večerní zasahovali po celé České republice u 299 událostí, z toho mezi 16 až 22 hodinou u 61 požárů. Počet událostí je prozatím srovnatelný s loňskou rekordní silvestrovskou nocí. Prosíme, buďte při novoročních oslavách opatrní," informovali Hasičský záchranný sbor ČR na síti X.

Například brněnský orloj dostal kvůli oslavám speciální protipožární ochranu. "Očekáváme náročnou noc. Přidali jsme jednoho operátora na dispečink, budeme mít v Brně navíc jednu záchranářskou posádku," sdělila pro TV Nova mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaela Bothová. "V centru města Brna pak bude předsunutá velkokapacitní záchranka. V Masarykově ulici bude připravena na případné mimořádné události a situace, kdy bude více pacientů," doplnila.

Lidé na Václavském náměstí v Praze i přes zákaz pyrotechniku odpalovali:

Pražští hasiči zasahovali v noci u požáru na balkóně v ulici Nekázanka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.