Otazníky nad evropskými dotacemi. Česko možná čekají nepříjemné změny

Miliardy eur, které z Evropské unie každoročně přitečou do členských států. Ale také systém, který uměle upravuje ekonomiku tak, že už se neřídí podle zájmu zákazníků, ale právě podle toho, do čeho může dát sedmadvacítka finanční injekci. Tak vnímají experti dotační systém.

"Bohužel, bohudík, záleží, na které straně barikády stojíte, si musíme uvědomit, že nějaká změna přijde, a pojďme se na to připravit," řekl ekonom Pavel Peterka.  

Transformace Evropské unie zeleným směrem by mohla omezit peníze na takzvané strukturální fondy. Z těch doteď žily hlavně chudší státy a jde o investice do podpory regionu, například turismu.

[chooze:article;value:557264]

"Tou největší proměnou evropských dotací je, že zatímco dnes ještě hodně dotací šlo na zlepšování té životní úrovně nebo standardu ekonomik, aby se vyrovnaly ty rozdíly, tak do budoucnosti drtivá většina dotací půjde na všechno zelené," uvedl ekonom Petr Bartoň.

Podle ekonomů by mohla mít Evropská unie do budoucna vrásky i z toho, jestli na vyplácení dotací sežene dostatek peněz. Jedním z největších přispěvatelů byla totiž Velká Británie, která už členem sedmadvacítky není.

Států, které přispívají, je totiž minimum. Většina členů Evropské unie nyní dotace pouze čerpá. A to je zatím případ i České republiky. Nemusí to tak ale být napořád.

[chooze:article;value:556916]

"Kdyby se opravdu podařilo prosadit rozšíření Evropské unie o Balkán nebo Ukrajinu, tak by to zároveň znamenalo, že už bychom se třeba opravdu stali těmi čistými plátci," sdělila výzkumná pracovnice institutu EUROPEUM Klára Votavová.

Česká republika by v období od roku 2021 do 2027 měla dostat z Evropské unie asi jeden bilion korun. Poté se bude vyjednávat o novém finančním rámci, ve kterém se stanoví částky na další roky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.