Ovoce bude kvůli mrazům zdražovat. Jak moc, na tom se odborníci neshodnou

Jablka, třešně, švestky nebo meruňky. To vše je ovoce, které poškodily nedávné noční mrazy. O velkou část úrody přišli například v Životicích u Havířova. "To poškození bude zhruba kolem 50 procent. Bude asi větší výskyt dvojkového jablka. To je jablko, které bude zjizveno mrazovými jizvami. Švestky to odnesly více, takže u švestek bude asi úbytek více než 80 procent," řekl ředitel Sadu Životice Jiří Dulava.

Podle odborníků si na vývoj cen například jablek budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Do jejich sklizně je totiž pořád daleko. Zatímco dražší jablka podle odborníků na pultech hned tak neuvidíme, například za jahody bychom si mohli připlatit už v řádu dnů.

O kolik bude ovoce dražší, na tom se odborníci neshodnou. "To zdražení bude maximálně v řádu jednotek procent. To zdražování, kterého jsme byli svědky v uplynulých dvou letech, nebude tak dramatické, protože řada toho ovoce se dováží ze zahraničí," vysvětlil ekonom Petr Studnička.

[chooze:article;value:553722]

Mrazy ale potrápily i polské zemědělce. "Ty mrazy postihly i produkci polskou. Ta udržovala tu cenovou hladinu níže a tento faktor podle všeho letos už tak působit nebude," uvedl agrární analytik Petr Havel.

Dovážet tak pravděpodobně budeme muset z jižní Evropy nebo mimoevropských zemí. "Lze očekávat, že se ty vyšší ceny z toho zahraničí promítnou i na našem trhu. Osobně bych odhadoval ten možný nárůst cen o řekněme deset procent, což není úplně málo," dodal.

Podle Studničky by však zvýšení cen nemělo být nijak zásadní. "Bude chybět sto tisíc tun českého ovoce, které se nesklidí. Nicméně ten dopad na ceny by neměl být tak zásadní, protože právě ten dovoz to zmírní," řekl.

Ovoce zdražovalo i v posledních letech. Letos v únoru jsme například mohli v obchodech koupit kilo jablek v průměru za 25 korun. Před rokem ve stejnou dobu stálo necelých 18 korun. Zdražily také například hrušky, které letos v únoru stály 30 korun a 70 haléřů za kilo. Loni stály 26 korun a 90 haléřů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.