Panika na burzách. Japonsko kleslo nejvíce od roku 1987

Japonsko, Spojené státy, Tchaj-wan, Jižní Korea, Hongkong, Indie, Austrálie, Velká Británie. To jsou státy, které propadají panice kvůli poklesu na burzách. Vše začalo v USA. "Existují dva hlavní faktory. Prvním jsou obavy z americké ekonomiky. Druhým jsou obavy ze zvýšení sazeb v bankách," řekl akciový analytik a ekonom společnosti Natixis CIB Gary Ng.

"Ve Spojených státech vyšla slabší data z trhu práce, ukazuje to, že americká ekonomika trošku ochabuje, že nezaměstnanost roste, je vyšší, než naznačovaly odhady. To všechno znamená, že investoři začínají mít obavu, zda tamní centrální banka, tedy FED, neudělala chybu, když teď nesnížila sazby," zhodnotil ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

[chooze:article;value:568012]

​Roli hraje i to, že technologické firmy zveřejňují své ekonomické výsledky a ty teď nejsou tak dobré, jak se očekávalo. "Řekl bych, že trh se stále do značné míry obává potenciálního rizika recese v USA," dodal Ng.

Kvůli obavám začali japonští investoři ve velkém prodávat akcie. "Během dneška tamní burza utrpěla největší propad od roku 1987, tehdy v Japonsku praskla nemovitostní bublina. Takže je vidět, že Japonsko skutečně opouštějí zahraniční investoři," řekl Pfeiler.

Nejvíce jsou podle odborníků zasažené asijské burzy. Lehce klesat mohou prý i české akcie. "Může třeba oslabovat koruna, pokud by ta situace nějak dál eskalovala. Mohlo by to znamenat, že by tady s námi déle zůstávala inflace, protože by to zlevňovalo importy. Nevnímám to jako bezprostřední hrozbu," shrnul Pfeiler.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.