Paroubek a Maláčová o spolupráci s komunisty: Musíme se přestat kádrovat

Česká levice je dlouhodobě v krizi. V posledních sněmovních volbách propadla Sociální demokracie, která dlouhá léta byla jednou ze dvou nejsilnějších stran v Česku, a ze země se jí zatím zvednout nepodařilo. Ze Sněmovny vypadli i komunisté, těm se ale pod vedením Kateřiny Konečné (KSČM) daří znovu nabírat na relevanci.

Vedení SOCDEM se před dvěma týdny ujala po Michalu Šmardovi Maláčová. "Jsme strana, která hájí zájmy pracujících lidí. Pod touto vládou, pod touto parodií na vládu, se pracujícím lidem daří špatně," řekla Maláčová. Proto by se chtěla vrátit do Sněmovny a ujmout se vlády. Pracuje prý na obnovení důvěry voličů.

[chooze:article;value:579238]

​"Dostali jsme se do absurdní situace, že hlavním zástupcem zaměstnaneckých vrstev a jejich zájmů, důchodců, se stal Andrej Babiš, což je trošku nepřirozené," řekl Paroubek. Myslí si, že jeho ČSSD má relevanci a je šance, že se voliči k levici vrátí. V červnových volbách do Evropského parlamentu ČSSD získala 0,25 % hlasů.

V poslední době se ale diskutuje o vzniku širší levicové koalice. Oba předsedové si takovou potřebu uvědomují. ČSSD v září v krajích už kandidovala v rámci koalice STAČILO!. otázkou tedy je, jestli se strany dokáží na spolupráci, třeba i s komunisty, domluvit.

"U nás by to měla být domácí politika, ekonomika, životní úroveň a pomáhat lidem," shrnula Maláčova své priority. "A budu spolupracovat s každým levicovým subjektem, který se na těchto prioritách se sociálními demokraty shodne," dodala. V budoucnu se chce setkat i s Konečnou.

[chooze:article;value:577810]

​Pro Paroubka zase bude důležitější se shodnout na zahraniční problematice, zejména pohledu na válku na Ukrajině. "Já jsem zvědav, jakým způsobem k tomu budou ty jednotlivé levicové formace přistupovat. (…) Je potřeba, aby (SOCDEM, pozn. red.) vyjasnila tuhle situaci, jestli je pořád válkychtivá, jako za pana Šmardy," přiblížil.

Oba se nicméně shodli, že je potřeba přestat se "kádrovat". "Já jsem nikdy komunistou nebyl, na Hradě máme bývalého komunistu, takže nikoho kádrovat nemá smysl," řekl Paroubek. Podobně mluvila i Maláčová.

Na celou epizodu pořadu Za pět minut dvanáct se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.