Pavel má k nižší valorizaci důchodů výhrady. Opřel se do Maďarska

Petr Pavel na pondělní tiskové konferenci shrnul své poznatky z návštěvy Ústeckého kraje. "Jedním z hlavních problémů těch vyloučených krajů je nešťastně nastavený systém sociální péče," prohlásil. Dodal však, že podle něj nejde řešit problémy těchto regionů jednotlivě, ale je nutné řešit je jako celek, protože jsou navzájem provázané.

"Vláda se těmito problémy bude podle pana premiéra zabývat a plánuje v těchto krajích uspořádat výjezdní zasedání, a to přibližně jednou za čtvrt roku. Začít chce už letos na jaře," doplnil.

K chystané změně valorizace důchodů má podle svých slov určité výhrady, blíže se k ní v pondělí ale vyjadřovat nechtěl. Bránil se tím, že mu to před nástupem do úřadu nepřísluší.

"Měl jsem v minulém týdnu schůzku s lidoveckým ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou i s Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem z hnutí ANO, kteří mi vyložili svou pozici. Problematiku jsem konzultoval také s odborníky. Budu sledovat ten legislativní proces tak, abych se k němu mohl po inauguraci vyjádřit," sdělil.

[chooze:article;value:491749]

"Mám výhrady k některým těm opatřením. Jde o retroaktivitu a projednávání zákona v legislativní nouzi," nechal se Pavel slyšet. "Říct před tím, než bude návrh probrán ve Sněmovně, jestli ho budu, nebo nebudu vetovat, mi nepřijde správné," dodal.

Petr Pavel se v úterý sejde s premiérem Petrem Fialou (ODS). Hovořit mají hlavně o spolupráci vlády a Hradu a o připravované inauguraci. Ve druhé polovině týdne pak Pavla čeká neformální schůzka s prezidentem Rakouska, která má proběhnout tento čtvrtek. A den poté se má potkat i s prezidentkou Maďarska.

Právě její zemi označil Pavel za problémovou. "Ty názorové rozdíly s Maďarskem v otázkách podpory Ukrajiny a vztahu k Rusku jsou poměrně zásadní a měly by být tématem diskuse o dalším fungování Visegrádské skupiny," nechal se Pavel slyšet. Dodal však, že na prvním vzájemném setkání toto téma nepovažuje za klíčové.

Pavel v pondělí také řekl, že souhlasí s odvody sociálního a zdravotního pojištění ze mzdy prezidenta i bývalých hlav státu. Podle jeho slov je prezident občan jako každý jiný.

Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.