Pavel se setkal s jordánským premiérem. Řešili hlavně Izrael

Úterní volnější odpoledne využil prezident Pavel k návštěvě jednoho z moderních sedmi divů světa. Ze skalního města Petry se vrátil zpátky do jordánského hlavního města Ammánu.

Česko-jordánské vztahy jsou podle českého prezidenta dlouhodobě na vysoké úrovni a Jordánsko je podle něj jedním z klíčových a nejstabilnějších partnerů na Blízkém východě, který může pomoci k tomu, aby situace v sousedním Izraeli neeskalovala.

"Já si myslím, že teď je velice příznivá atmosféra k tomu, abychom tu spolupráci ještě rozšířili, abychom s Jordánskem diskutovali možnosti řešení. Protože Jordánsko vystupuje jako velice umírněný aktér v regionu a může mnoho věcí ovlivnit," prohlásil prezident 

Program na druhý den prezidentovy cesty je ve znamení oficiálních návštěv. Ta první se uskutečnila krátce po poledni, kdy Petra Pavla přijal jordánský král Abdalláh II.

[chooze:article;value:557629]

​Z královského paláce se česká delegace přesune do sídla předsedy vlády, kde se Petr Pavel odpoledne setkal s jordánským premiérem Bišerem Al Chasawnem. S oběma český prezident mluvil hlavně o bezpečnostní situaci na Blízkém východě a především o sousedním Izraeli.

Odpoledne česká delegace, která do Jordánska přivezla mimo jiné také humanitární pomoc pro obyvatele Gazy, odletěla zpět do Prahy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.