Pečení cukroví se vám prodraží. Rostou ceny především dvou surovin

"Poslední dva měsíce jsou ve znamení určitého restartu, nějakého cenového nárůstu. Tady si myslím, že se promítá zase více vlivů a na prvním místě je to nějaké zdražování, které jsme viděli už v posledních šesti měsících v zemědělské výrobě, konkrétně v rostlinné, a to si myslím, že je něco, co se bude na těch pultech dříve nebo později odrážet a bude mít dopad samozřejmě na ceny potravin," upozornil Bureš.

Před Vánocemi navíc v obchodech zdražují důležité suroviny pro pečení cukroví. "Je vidět, že obchodníci opět zdražují, minimálně to bylo vidět v těch listopadových cenách. Například máslo a vejce. To jsou věci, které v průměru například v těch předešlých měsících poměrně výrazně zlevňovaly, teď už vidíme nějaký restart zase, lehké nárůsty v cenách, které ty předešlé poklesy cen korigují," sdělil ekonom.

[chooze:article;value:531587]

Regulace cen potravin ministerstvem je podle Bureše složitá, jelikož rozdíly v cenách mezi českými a zahraničními potravinami existovaly již před prudkým nárůstem inflace. "A to je něco, co se nedá úplně řešit nějakým jednoduchým přístupem ministerstva," vysvětlil.

Nulová daň z přidané hodnoty (DPH) na potraviny, jakou mají v Polsku, podle něj také není cestou. "Jsou tam určitě jiné věci, kde je dobré se situací v Polsku inspirovat, ale myslím si, že nulové DPH to není," řekl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.