Pevnost Bachmut má na kahánku. Rusové ale patrně nedokážou vítězství využít

Postupně se objevují zprávy, že pevnost Bachmut v nejbližších dnech padne. Ukrajinci se podle Institutu pro studium války (ISW) připravují na stažení. Podobně to vidí i výzkumník Matúš Halás z Ústavu mezinárodních vztahů Praha: "Ukrajinci se pravděpodobně stáhnou, záleží jen kdy. Boje okolo Bachmutu vážou velké množství ruské techniky, ozbrojených sil a jednotek."

Město je obklíčené ze tří stran, zbylé zásobovací trasy jsou podle Haláse v dostřelu ruského dělostřelectva. Na situaci se můžete podívat na mapách níže:

Dokážou Rusové vítězství využít?

Bachmut není místo, které by zcela postrádalo strategický význam. Vedou přes něj důležité komunikace a Rusům se jeho obsazením otevře cesta na Kramatorsk a Slavjansk. Otázkou ale je, zda toho budou schopní využít.

"Ukrajinci vědí, že ta ruská armáda nemá velkou možnost mobility. Kdyby někde prorazila, třeba u Bachmutu, tak se o moc dál nedostane. Na zahájení klasické ofenzivy mobilními mechanizovanými prostředky je třeba mít logistiku, schopnost zásobovat tanky palivem, za jedním tankem musí pendlovat spousta náklaďáků. A Ukrajinci vědí, že Rusové nemají dostatek náklaďáků, přišli o spoustu BVP, jejich logistika je do velké míry závislá na železnici," vysvětlil bezpečnostní analytik Martin Svárovský. Ukrajinci navíc po celou dobu bojů o Bachmut vylepšují obranné linie u Kramatorsku a Slavjansku.

Ruské vítězství u Bachmutu tak bude spíše symbolického charakteru, který ovšem dokáže ruská propaganda náležitě využít. Přece jen se o město bojovalo více než půl roku, Ukrajinci jej začali označovat za pevnost Bachmut. Na rozdíl od Mariupolu ale už patrně nemají zájem o to, nechat tam v obklíčení své jednotky.

"Ruský postup je velmi malý, nijak to nemění strategickou situaci na frontě. Že se jedna strana posune o tři kilometry dopředu nebo zpět, na situaci nic nemění, fronta je zmrznutá," zhodnotil Halás.

[chooze:article;value:491569]

Ukrajinský protiútok

Zatím se podle Svárovského chystají Ukrajinci na protiútok. Čekají, že se Rusové vysílí brutálními útoky lidských vln, při kterých přichází o vyšší stovky mužů denně, a pak zaútočí. Shromažďují techniku, v záloze mohou mít až osm brigád.

Důkazy o přípravách jsou třeba na snímcích z bojů, kde je vidět většinou jen pěchota bez tanků či jiných obrněných vozidel. "To, že se teď mluví o leopardech, challengerech a tancích Abrams, to je důležité, ale jsou to v podstatě jednotky nebo desítky tanků. Ale tu masu tanků, která jde do stovek, to jsou ukořistěné tanky z charkovské operace. A také co dostali z východní Evropy. Jenom od Poláků dostali 300 tanků, náš premiér přiznal, že my jsme jim dali 90 tanků. A to tam nikde není vidět," uvedl Svárovský.

Útočící jednotky u Bachmutu jsou z drtivé většiny složené z vojáků mobilizovaných loni na podzim. Jen menší část je tvořená zkušenými profesionály, kterých se už teď podle Svárovského Rusům nedostává.

[chooze:gallery;value:30685]

Zastaralé vnímání války

Ruské vnímání války je podle Svárovského také poněkud archaické. "Války už nerozhodují bitvy. Ruské jednotky to ale dostanou nařízené, například dobýt Lysyčansk, pak tam strašně vykrvácí. Válku ale rozhoduje celkový poměr sil," přiblížil Svárovský.

"Válka je věc politická, a pokud není už od začátku správně zharmonizované politicko-strategické zadání, tak je to průšvih. Hlavně když se do toho pořád zasahuje," doplnil Svárovský.

Podívejte se na reportáž TV Nova o situaci v Bachmutu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.