Písek ze Sahary chystá návrat do Česka. Meteorologové ukázali mapu

Velikonoce byly letos v Česku nejen ve znamení rekordních teplot, ale i velkého množství písku ze Sahary. "V důsledku přechodu saharského písečného prachu byly naměřeny výrazně zvýšené koncentrace větších prachových částic (PM10), a to na různých místech v České republice. Situace splnila podmínky pro vyhlášení smogových situací na většině našeho území," uvedl ČHMÚ v tiskové zprávě. Smogová situace v Česku trvala přes celé svátky a poslední byla odvolána až v úterý 2. dubna v regionech Moravskoslezského kraje.

Saharský písek se v České republice objevuje několikrát do roka, ale tentokrát bylo jeho množství výjimečné. "Takovýto nárůst koncentrací částic PM10 a navíc v takovém plošném rozsahu jako nyní je velmi výjimečný. Příčinou byl pohyb vzdušné hmoty přenášející částice v nižších výškách, než je
obvyklé," vysvětlili experti.

[chooze:article;value:549621]

Písek se vrátí?

Podle meteorologů existuje šance, že se písek vrátí i tento víkend. "Nadcházející víkend nelze opět vyloučit přechod částic ze Sahary přes naše území," sdělil ČHMÚ na sociální síti X. Modelové předpovědi jsou ale podle něj v tomto směru značně nejisté.

​Výrazněji by se písek mohl projevit zejména v západní části našeho území. Ukazuje to řecký model SKIRON, podle nějž hrozí výraznější ovlivnění koncentrací částic u země v nedělních večer. Podobný vývoj předpokládá i evropský model CAMS, který také odhaduje určitý nárůst koncentrací částic PM v neděli ve večerních hodinách.

​Podle meteorologů je ale možné, že se písek České republice nakonec vyhne. Saharský písek meteorology fascinuje a plánují ho nadále zkoumat. "ČHMÚ se této problematice bude dále věnovat, a to i s ohledem na skutečnost, že jsou tyto situace v posledních letech častější než dříve," popsali experti. Zkoumat chtějí zejména důvod, proč se tentokrát přechod částic tak výrazně projevil na kvalitě ovzduší, zda byla situace horší v městské zástavbě nebo mimo město či například zda hrála u koncentrací roli nadmořská výška. 

Rekordní teplo

Víkendové počasí si pro Čechy připravilo neobvykle vysoké teploty. Meteorologové nevylučují, že by se teploty mohly vyšplhat i ke 30 °C, a očekávají i pokoření několika teplotních rekordů.

Konkrétně v sobotu se mají nejvyšší denní teploty pohybovat mezi 21 až 25 °C, v neděli mezi 22 až 26 °C a v Čechách se má teplota vyšplhat dokonce až na 28 °C. Podobně by na tom měl být i začátek příštího týdne. "Při příhodných podmínkách nelze v nějakém dni vyloučit ani výjimečné překonání 30 °C," uvádí ČHMÚ. Neobvyklé teplo bude pokračovat i v pondělí a v úterý. 

Podívejte se, jak písek zasypal Česko:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.