Písek ze Sahary způsobuje zdravotní potíže. Prach je skoro všude

Česko už druhý den zasypává jemný nažloutlý saharský písek. Třeba na Olomoucku je písečný prach všude. Na karoseriích aut nebo na fasádách a oknech domů.

"Nad Severní Afrikou silně foukalo a kvůli jižnímu proudění se prachové částice ve vyšších vrstvách atmosféry ve dvou až sedmi kilometrech dostaly až nad starý kontinent, jejich koncentrace jsou vysoké," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:548808]

Problém mají alergici a astmatici. Třeba Eva Pospíšilová z Jihlavy teď bez inhalátoru nemůže ani vyjít ven. "Včera jsem měla astmaticky záchvat docela silný, myslela jsem, že budu muset jet do nemocnice," popsala.

Každodenní výběh musel v neděli Michal Sova kvůli alergickým reakcím po chvilce přerušit. Tak špatně se prý už dlouho necítil. 

S dýchacími problémy skončilo několik lidí i na urgentním příjmu jihlavské nemocnice. Nejvyšší oblačnost způsobená prachem je podle meteorologů v závětří Alp. U nás je znatelná na většině území.

[chooze:article;value:548618]

"Prach ze Sahary z ovzduší vymyje až pondělní přechod studené fronty, na té očekáváme poměrně intenzivní srážky," sdělila Honsová. 

Do té doby by se, ale hlavně lidé s dýchacími a srdečními potížemi, senioři a děti měli vyvarovat delšího pobytu pod širým nebem. Vyhnout bychom se venku měli náročnějším fyzickým aktivitám především se zvýšenou frekvencí dýchání, třeba i sportu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.