Plán vlády na dostupné bydlení naráží u obcí. Nelíbí se jim několik aspektů

Vláda v týdnu představila konkrétní kroky k dostupnosti nájemního bydlení. Počítá s výstavbou přímo ze strany měst a obcí za podpory státu a odkupem bytů. Nebo v částečné či úplné režii ze strany stavebních firem či developerů. Jenže Svazu měst a obcí už se nelíbí samotný princip tohoto bydlení.

"V těchto bytech bude snížené nájemné, kdy města a obce budou muset obnovovat bytový fond a ze sníženého nájemného se na něj bude těžce šetřit. Stejně tak je tam věkové omezení, příjmy nájemníků," říká Radka Vladyková, ředitelka Svazu měst a obcí ČR.

Dostupné nájemní bydlení je určené pro mladé do 35 let nebo potřebné profese, jako jsou zdravotní sestry a učitelé. Může tak být částečně diskriminační.

[chooze:article;value:557993]

"Cílem není řídit trh. Ale pomoci ho rozhýbat. Najít vzájemně výhodnou formu spolupráce," tvrdí premiér Petr Fiala (ODS).

"Trh s byty se rozhýbe, jen když jich bude v tom místě dostatek," pokračovala Vladyková.

K tomu mají velká města ale hodně daleko. Obce, které se ale do projektu už zapojily, si ho ale chválí a považují ho za krok správným směrem. Více než 300 bytů v Českých Budějovicích bude stavět samo město.

[chooze:article;value:557554]

"Ten nástroj, který využijeme v Českých Budějovicích, je taková hypotéka pro město, kdy nemusíme mít investici z celého našeho rozpočtu," uvedla primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Město tak získá výhodně financování. Ve Žďáru nad Sázavou zase vzniká projekt, ve kterém dostane peníze soukromý investor, který projekt staví. "S tím že ty domy budou po 50 letech převedeny na město. Město je v tom luxusním postavení, že vybírá nájemníky," sdělil starosta Martin Mrkos (STAN).

Vláda prozatím na dostupné nájemní bydlení vyčlenila osm miliard korun. A o dalších financích jedná kabinet s Evropskou investiční bankou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.