Platba kartou by mohla být v zákoně. Podniky by měly povinnost ji umožnit

Stejně jako mají obchodníci povinnost umožnit zákazníkům platbu v hotovosti, měla by se uzákonit i možnost zaplatit kartou. O tom teď uvažuje Hospodářská komora ČR. 

"Jde o hosta, nejde o podnikatele. Oni si mohou zakalkulovat ty náklady s tím spojené do podnikání a je to standardní náklad podnikání. Takže my se budeme snažit o to, abychom postavili elektronické digitální platby na úroveň těch hotovostních," vyjádřil se restauratér a člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner. 

[chooze:article;value:512815]

​Povinnost přijímat platební karty mají například podnikatelé v Řecku. V Maďarsku zase musí obchodníci akceptovat minimálně jeden typ elektronických plateb.

Pro změnu zákona jsou i někteří poslanci. "Jednoduché kritérium by mohlo být třeba podle obratů toho podnikatele. Do určitého obratu, třeba do půl milionu korun ročně, by neměl povinnost přijímat platební karty, nad tento obrat už ano," říká křesťansko-demokratický poslanec Michael Kohajda. 

[chooze:poll;value:eafbfed45c4d68ac7aa13d34b2b9694f94bb13a5;layout:tn_nova]

​Většina ale tvrdí, že by podnikatelé měli mít možnost se sami rozhodnout. "Musíme zachovat svobody volby, jak na straně zákazníka, tak na straně prodejce, jestli bude platit bezhotovostně, nebo hotovostně," myslí si občansko-demokratický poslanec Jan Skopeček. 

"Nechme lidem možnost, ať platí, jak sami uznají za vhodné. To znamená, že jakékoliv uzákonění není podle mě vhodná cesta kupředu," říká místopředseda STAN Lukáš Vlček. "Já se domnívám, že tu situaci vyřeší požadavky zákazníků. Takže se nedomnívám, že zásah je nezbytně nutný," prohlásil poslanec TOP 09 Jan Jakob. 

[chooze:article;value:512852]

​"Pokud tyto zákazníky si ti podnikatelé chtějí nějakým způsobem připoutat nebo získat, tak je v jejich zájmu, aby tyto služby využívali," myslí si totéž Jan Hrnčíř z hnutí SPD. Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Karla Havlíčka (ANO) by tu místo příkazu měla být nějaká motivace. "Stát má vytvořit jakési technologické prostředí, například na bázi EET, které bude motivovat k tomu, aby se kartami platilo," prohlásil. 

Piráti se k tomu zatím nechtěli vyjádřit. Konkrétní návrh chce hospodářská komora vypracovat už během léta.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.