Plomby zadarmo jen pro některé. Nejhorší to bude pro chudé, tvrdí Šmucler

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v neděli v pořadu Za pět minut dvanáct prohlásil, že plomby budou nadále proplácené. "Ministerstvo zdravotnictví plánuje zachovat plnou úhradu tzv. 'bílé výplně' z kompozitních materiálů u dětí do 18 let," potvrdil pro TN.cz v pondělí mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Plnou cenu ale nemají platit ani dospělí. "U dospělých se bude hradit část (maximální úhrada) odvíjející se procentuálně od stanovené úhrady u dětí (přibližně se jedná o současnou výši úhrady amalgámové výplně). Tedy nebude se platit vše, ale pouze rozdíl mezi stanovenou maximální úhradou a cenou stanovenou poskytovatelem – nelze zároveň vyloučit, že v případě menších kazů, s nimiž bude mít stomatolog 'méně práce', bude nastavená výše úhrady i u dospělých vyšší," uvedl Jakob.

O tom, kolik od pojišťovny pacienti dostanou, má rozhodovat i to, jak se věnovali prevenci. "Zdravotní pojišťovny budou oprávněny poskytovat příspěvek na rozdíl mezi úhradou a cenou s tím, že zákon v zásadě předpokládá, že příspěvek bude tím vyšší, čím více bude pojištěnec dodržovat preventivní opatření (zejména bude chodit na pravidelné prohlídky)," vysvětlil Jakob.

[chooze:article;value:546780]

"V prvé řadě tak svědomitý pojištěnec ovlivní vůbec vznik zubního kazu nebo předejde jeho významnému zhoršení. Následně pak v případě, že kaz vznikne, bude mít dostatek prostředků na 'osobním účtu', z nějž bude moci rozdíl mezi maximální úhradou a cenou doplatit," zdůvodnil návrh. 

Minimálně by pacientům bylo proplaceno 40 procent ceny plomby. "Dle finanční kondice systému a finanční dostupnosti bílých plomb pro pacienty může být maximální úhrada ve výsledku nastavena i výše než těchto 40 procent," avizoval.

V současnosti ještě probíhají debaty resortu s odbornou veřejností, a to hlavně s Českou stomatologickou komorou (ČSK). Zvažují se tak i návrhy dalších možností úhrad.

Šmucler: Nejvíce na to doplatí chudí

Na tom, jak to bude, až nebudou amalgámové plomby, se podle prezidenta ČSK Romana Šmuclera komora dohodla s ministerstvem už před několika lety. 

[chooze:article;value:545189]

"Domluvili jsme se, že bude výplň plně hrazená, bude stát asi 1 700 korun na dnešní peníze. Také Česká republika slíbila v Evropském parlamentu, že ji bude hradit, a dokonce vyčíslila, kolik je to peněz. Díky tomu Evropský parlament schválil konec toho amalgámu, protože to nemá zasáhnout pacienty ani zubaře," řekl.

"Byla by to jednovrstevná výplň z pryskyřice, fotokompozitu nebo z amalgámu (dokud bude možno). Je to tedy i 'bílá plomba', ale bez probarvování a složitých modelací, takové výplně by se hradily jako dosud. Jde o to, aby lidé neměli 'díry v zubech', nejde o špičkovou estetiku," poznamenal.

Návrh podle něj leží na ministerstvu a může se okamžitě poslat do Parlamentu. "Nechtějí o tom slyšet, protože mají představu, že všude žijí lidé ve velkých městech, to znamená, že si hlavně platí ty hezké výplně a budou rádi, když na ně budou mít doplatek," uvedl. Je ale spousta lidí, kteří si to podle něj nemohou dovolit.

[chooze:article;value:542699]

"Doplatek bude minimálně tisíc korun, dva tisíce korun, to znamená při 4,5 milionu výplní asi 4,5 miliardy z kapes lidí a peníze půjdou od nejchudších lidí asi do nemocnic a na platy," prohlásil. "Jsme schopní žít s obojím, ale asi tisíc našich zubařů bude mít problémy, když se to zruší. Budou se muset přesunout do velkých měst nebo do důchodu," dodal.

Konečný návrh zákona zatím není známý. "Za VZP lze v tuto chvíli pouze konstatovat, že se odborné a věcné debatě o nastavení dílčích parametrů rozhodně nebrání, vnímá potřebu za daných okolností (plánovaný úplný zákaz amalgamu) hledat cesty, jak tento typ zdravotní péče pacientům zajistit," sdělila mluvčí největší zdravotní pojišťovny VZP Viktorie Plívová.

Chystá se změna u zubařů. Část lidí musí mít bílé plomby zadarmo, říká Válek (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.