Plzeňští plynaři válčili s bobrem. Ten nad nimi několikrát vyzrál

V plzeňské záchranné stanici už zažili hodně veselých příhod, ale s bobrem to byla premiéra. Jeden den mu rozložili hráz a druhý den už zase stála v plné parádě. "Bylo to takové dost úsměvné. Já jsem osobně nečekala, že bobr je tak rychlý a že by tu hráz rychle postavil," říká stavební technička Veronika Vařeková.

Souboj mezi člověkem a hlodavcem se rozhořel kvůli výměně potrubí. Mokřad, kterým plynovod prochází, si před lety vytvořil sám bobr tím, že přehradil původní potok a vodu pustil do krajiny. Pro opravu potrubí neměl pochopení, i když je sám stavař.

"On to má v podstatě složitější. My jsme to měli rozebrané za chvíli, on to stavěl celou noc," dodává pak předseda Záchranné stanice živočichů Plzeň Karel Makoň. "Je to neuvěřitelný dříč. Nejenže umí pracovat s dlouhými a silnými klacky s poměrně velký průměrem, umí i porazit strom či unést kámen," popisuje jeho schopnosti.

[chooze:article;value:547334]

Pro bobra na Lučním potoce to navíc nebyla jednorázová brigáda. Stavařům ukázal, že má proti lidské přesile dost odvahy i sil. Stejnou akci totiž zopakoval i další den.

Bobři si staví hráze proto, aby si vytvořili mělkou nádrž a v ní se dostali snáz k potravě. "I přestože se chová pudově, tak bychom se od něj mohli spoustu věcí učit. Jako dítě jsem hodně stavěl hráze a pořád mi to přetékalo. Jemu to neteče," dodává Makoň.

Nakonec museli záchranáři a stavaři zvolit jinou taktiku. Opravu potrubí, včetně příprav, napasovali do jediného dne a vyzráli na bobra před setměním. "Celá ta akce musela proběhnut v jeden okamžik. Kdyby se tam nechávala díra do druhého dne, tak by byla zase stoprocentně zatopená," vysvětluje předseda záchranné stanice.

Boj o bobří hráz tak vlastně skončil remízou. Potrubí se podařilo opravit a bobři už si zase v klidu mohou stavět. 

Do Prahy se vrátili bobři. Působí ale škody a radní řeší, co s tím:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.