Po teplém víkendu přijde pěkný sešup. Teploty se propadnou i o 10 °C

Už v sobotu padly na mnoha místech teplotní rekordy. Vůbec nejvyšší teplotu naměřili meteorologové v Doksanech, kde dosáhla 27,8 °C. A podobně by to mělo podle předpovědi vypadat také v neděli.

Na takto teplé počasí bychom si ale neměli ještě příliš zvykat. Brzy se totiž znovu citelně ochladí. "Po přední straně brázdy nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropu k nám bude proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu. Jeho příliv ukončí zvlněná studená fronta postupující v úterý nad naše území od západu. Za ní se k nám od jihozápadu rozšíří výběžek vysokého tlaku vzduchu. Po severním okraji tlakové výše nad jihozápadní Evropou budou od čtvrtka přes naše území přecházet frontální systémy," nastínil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

[chooze:article;value:549889]

pondělí bude oblačno až polojasno, ráno se mohou objevit i mlhy. V noci teploty spadnou na 15 až 11 °C, v západní polovině Čech bude kolem 9 °C. Přes den se rtutě teploměrů vyšplhají až k 25 °C, na jihu Čech dokonce k 27 °C.

Úterý bude zpočátku ve znamení oblačné až polojasné oblohy, od západu však postupně začne přibývat oblačnosti. Na většině území tak musíme počítat s přeháňkami a místy i bouřkami. Noční teploty se budou pohybovat mezi 12 až 8 °C, na Moravě a ve Slezsku mezi 15 až 11 °C. Během dne můžeme naměřit i 26 °C.

Také ve středu bude oblačno až zataženo, místy s deštěm a bouřkami. Během dne pak bude postupně od severozápadu oblačnosti i srážek ubývat. Noční teploty se sníží na 8 °C, v západní polovině Čech i jen na 6 °C. Přes den následně vyšplhají maximálně na 15 °C.

Čtvrtek bude podle meteorologů polojasný nebo skoro jasný, od severozápadu pak začne přibývat oblačnost. V noci teploty klesnou na 8 až 4 °C, přes den se zvýší maximálně na 18 °C.

Další dny budou oblačné až zatažené. Vytáhnout tak budeme muset i deštníky, protože bude pršet. Nejnižší noční teploty spadnou k 6 °C, při zmenšené oblačnosti dokonce ke 3 °C. Ty denní vystoupí na 18 °C, v závěru období může být i 23 °C.

Velikonoční počasí přálo výletům a někde se už i koupali. Více se dozvíte v následující reportáži (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.