Počasí trápí i vesmír. Způsobuje obří výpadky proudu a Zemi může uvrhnout do tmy

Málokdo asi tuší, že i ve vesmíru se vyskytují bouřky, a to poměrně často. Nedoprovází je sníh nebo déšť jako na Zemi, ale vítr a magnetické vlny, které se vesmírem pohybují. Někdy může dopad těchto bouří zasáhnout Zemi nebo zemskou horní atmosféru, vysvětlil americký Národní ústav pro oceán a atmosféru (NOAA).   

A právě v případě, že vesmírná bouřka zasáhne atmosféru Země, může mít na nás značný dopad. V případě, že jsou tyto bouřky větší a silnější, mohou ovlivnit elektrickou síť, přestaly by tak fungovat mnohá zařízení, bez kterých si nedokážeme život představit, třeba lednice nebo internet, dále provoz letadel, GPS navigace, pilotované lety do vesmíru nebo satelitní operace.

Ovšem solární bouře mohou zapříčinit o hezkou nebeskou podívanou, vyvolávají totiž polární záře. Jedna taková byla naposledy k vidění nad střední Evropou před týdnem. Zaznamenali ji v Polsku i na Slovensku, v tuzemsku ovšem pozorování polární záře zabránilo nepříznivé počasí.

[chooze:article;value:548031]

Polární záře vznikají poté, kdy se elektricky nabité částice slunečního větru z magnetosféry srazí s atomy kyslíku nebo dusíku v horních vrstvách zemské atmosféry. Zpravidla tento jev můžeme pozorovat v podobě světelných pruhů.

Vesmírné počasí předpovídají výzkumníci Centra pro předpověď vesmírného počasí (SWPC) stejně jako meteorologové na Zemi. Geomagnetické bouře jsou přírodním nebezpečím, jako jsou hurikány a tsunami.

Česko v neděli zažilo letošní první tropický den, teploty překonaly i Španělsko:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.