Počet alergiků roste, mladí lékaři ale nemají o obor zájem

Pylová sezona je v plném proudu. Rostlinné alergeny se postupně střídají, tím se problematické období čím dál tím více prodlužuje. Zároveň také narůstá počet lidí, které alergie na pyly trápí.

"Já se domnívám, že postupem let skutečně přibývají. My máme v České republice mimo pylové období okolo dvaceti procent pacientů s alergickou rýmou, a v pylovém období až třicet procent," popsala vedoucí pracovní skupiny pro Alergenovou imunoterapii České společnosti pro klinickou imunologii a alergologii Irena Krčmová.

Nejvíce lidi trápí pyly listnatých stromů a travin. Pokud je člověk alergický na všechny pylové skupiny, může obtíže pociťovat až tři čtvrtě roku.

[chooze:article;value:555394]

​Pokud ale chtějí lidé své potíže konzultovat s alergologem, počkají si několik měsíců. "Nový pacient čeká čtrnáct týdnů. A stávající pacient kolem osmi týdnů. Problematické je to, že jsou oblasti, kde hlásí poměrně hodně alergologických ambulancí, že mají stop stav pro přijímání nových pacientů, že to ti lékaři nestíhají," shrnul předseda Sdružení ambulantních praktiků Zorjan Jojko.

Alergologů je v Česku necelých pět set. Podle odborníků jsou relativně staří a nemají komu ordinace předat, mladí lékaři totiž o tento obor zájem nemají. "Je malá pravděpodobnost, že se ta situace bude v krátké době nějak zlepšovat," zhodnotil Jojko.

Částečně vyřešit problém by mohli praktičtí lékaři, kteří mohou v méně závažných případech pacientům předepsat léky zmírňující příznaky alergie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.